Hogyan kell tartósítani a paradicsomot?

A kimagaslóan érett, lédús nyári paradicsomra érdemes várni, de néhány trükkel megőrizheti ezt a remek ízt, hogy még az év folyamán is élvezhesse. A paradicsomot lefagyaszthatja, száríthatja vagy egyszerűen megfőzheti az alábbi módszerekkel. Néhány ilyen módszer egy kis időt igényel, de egyik sem igényel különleges készségeket vagy bármi szörnyen bonyolultat.

A paradicsomkonzerv a klasszikus módja annak, hogy a friss, érett paradicsomból olyasmit alakítsunk, amelyet egész évben élvezhet. Az egészben hámozott paradicsom kiválóan alkalmas szószok készítésére, pizzák elkészítésére és pörköltekhez. Csak paradicsomra, egy nagy edényre, zárható üvegekre és egy kis időre van szüksége. Ígérjük, nincs szükség speciális ismeretekre. Ezek a konzerves, apróra vágott paradicsomok egy-két további lépést igényelnek a fenti egészben hámozott paradicsomhoz képest, de még könnyebben használhatók befőzés után, mivel már mind fel vannak vágva. Ez az ultra-egyszerű paradicsomszósz (főtt paradicsompüré, sóval) kiválóan alkalmas befőzéshez. Bármilyen gyógynövényt, fűszert vagy más ízesítőt hozzáadhat majd később, ha tudja, hogyan fogja használni!

A paradicsom lefagyasztása a legegyszerűbb módja annak, hogy az érett paradicsomot addig tartsa, amíg szeretné. Nem kell először meghámozni – sőt, a fagyasztás már maga is őrülten könnyen hámozhatóvá teszi a paradicsomot – és egyszerre annyit lefagyaszthat belőle, amennyit csak akar. Ezenkívül a konzerv paradicsomtól vagy a szárított paradicsomtól eltérően, amelyeket alacsony nedvességtartalmú paradicsommal lehet elkészíteni, a lédúsabb vagy zsengébb fajták nagy sikerrel lefagyaszthatók. Természetesen a legjobban olyan receptekben használhatók, amelyekben meg kell főzni a paradicsomot.