Hogyan készítsük fel az autót a műszaki vizsgára?

Kevés kellemetlenebb autós élmény létezik annál, mint amikor az amúgy rutinfeladatnak tűnő műszaki vizsgán váratlanul elhasal a jármű. Annak érdekében, hogy ezt soha ne kelljen átélnünk, érdemes egy kis időt rászánni, hisz kétévente pár órányi időbefektetés nem nagy ár annak érdekében, hogy simán menjen a vizsgáztatás.

Persze minél fiatalabb a négykerekű, annál könnyebb dolgunk van ilyenkor. Pár év elteltével még nem jellemzőek a nagyobb meghibásodások, ám ahogy múlik az idő, úgy jönnek elő a problémák – és ahogy öregszik a kocsi, úgy leszünk egyre elnézőbbek ezekkel -. Ez érthető, hisz míg egy három-négy éves – sok esetben garanciális – modell esetében elvárjuk a hibátlan állapotot, addig egy tíz-tizenöt éves példánynál már simán szemet hunyunk a hiányosságok felett. Mi, tulajok igen, ám a vizsgáztatók már kevésbé vajszívűek, s bár az esztétikai hibákkal ők sem igazán foglalkoznak, jó, ha észben tartjuk, hogy ha olyan problémára bukkannak, ami a közlekedés biztonságát veszélyezteti, akkor jó eséllyel nem kapjuk meg a pecsétet a forgalmi engedélybe.

Ezért aztán tegyünk egy szívességet magunknak, és menjünk elébe a kellemetlenségeknek. Szánjunk rá egy délelőttöt, és alaposan nézzük át a járművet – lehetőleg ne órákkal a vizsgaidőpont előtt, hogy még legyen időnk elvégezni a szükséges javításokat -. Szisztematikusan haladjunk, kívülről befelé. Ellenőrizzük a gumikat, fékeket, és a karosszériát. Az apró sérülések lényegtelenek, ám a nagyobb problémákat – elsősorban a rohadásokat – orvosolni kell. Nézzük meg, hogy az ablaktörlők, és a lámpák tökéletesen működnek-e. Ezután következhet az autó beltere. Figyeljünk arra, hogy az ülések, övek masszívan tartanak-e, illetve hogy az összes fogantyú, kilincs hiánytalanul meglegyen. Ezt követően próbáljunk végig minden funkciót, és arra is ügyeljünk, hogy egyik visszajelző lámpa se világítson. Ha minden hibátlanul működik, akkor már csak annyit érdemes megtenni, hogy az autó alá nézünk, ha erre nincs lehetőség, akkor pedig bízzunk abban, hogy az alvázon sincs olyan hiba, ami bukást eredményez.