Milyen esetekben lehet a konzuli szolgálat segítségét kérni?

Jó esetben a külföldi tartózkodás során nem szükséges a konzuli szolgálathoz fordulni segítségért, azonban mindenképp érdemes tisztában lenni vele, hogy milyen esetekben számíthat a segítségre, hiszen az ördög sosem alszik.

Konzuli szolgálat online felületén hasznos tanácsokat lehet olvasni a beutazással, munkavállalással kapcsolatos szabályokról, illetve a biztonsági helyzetről. Érdemes tisztában lenni vele, hogy bárhova utazik, a konzuli védelem mindenütt a világon megilleti. Lehetőség van egy űrlap kitöltésére is, amelynek köszönhetően a bajba került állampolgár hozzátartozói is elérhetőek lesznek. Bizonyos távoli országokban nincs magyar képviselet elérhető távolságban, azonban ilyen esetben sem kell pánikba esni, ugyanis bármely uniós tagállam képviseletéhez lehet fordulni konzuli védelmet soron kívüli intézkedést igénylő esetben. A konzuli szolgálat abban az esetben tud segítséget nyújtani, ha például az útlevél lejárt, megrongálódott, elveszett vagy ellopták és új ideiglenes útlevélre van szükség a hazajutáshoz. Ha az állampolgár nem tud saját vagy egyéb forrásból gondoskodni a hazatérési költségekről és önhibája kizárható, akkor utólagos visszafizetés ellenében hazatérési kölcsönt nyújthat a konzuli szolgálat.

Ha az állampolgárt letartóztatták, őrizetbe vették és erről a konzuli szolgálat tudomást szerez, akkor tisztázza ennek okát, valamint jogi megítélését, illetve a fogva tartás körülményeit figyelemmel kíséri. Válsághelyzetben a konzuli szolgálat tájékoztatást ad és ha szükséges, akkor a hazatérésben segítséget nyújt, segít megszervezni az evakuálást. Ezenkívül az adott országban elérhető helyi ügyvédek és tolmácsok kapcsán is segítséget nyújt a konzuli szolgálat, ezt mindenképp érdemes tudni!