Hogyan készítsünk egészséges sültkrumplit?

A hasábburgonya mindenki kedvence, de a kiegyensúlyozott táplálkozás miatt aggódók kerülik, mert tudják, hogy bár finom, a sült krumpli nem a legegészségesebb választás. A sült krumpli magas zsírtartalmán kívül magas a kalóriatartalma is, ami azt jelenti, hogy az alakja is megsínyli, ha gyakran eszi ezt az ételt.

Ahhoz azonban, hogy egészségének és alakjának kockáztatása nélkül élvezhesse a sült burgonya ízét, helyettesítheti egy ugyanolyan ízletes, de sokkal egészségesebb alternatívával: a sütőben sült burgonyával. A sütőben sült burgonya íze és állaga megegyezik a serpenyőben sült burgonyával, ha tudja, hogyan kell elkészíteni. Egyáltalán nem bonyolult eljárás, de tudnia kell néhány trükköt, amelyek a ropogós krumpli állagát adják, még akkor is, ha a valóságban a sütőben sütötte. Tökéletes sütőben sült krumpli készítéséhez nem lehet bármilyen burgonyát használni. A legalkalmasabb ilyen helyzetben a fehér héjú burgonya, amely belül puha marad, még akkor is, ha kívülről hibátlan kérget kap. A burgonyát tisztítás után nem túl vastag, de nem túl vékony, azonos méretű csíkokra kell vágni. Ellenkező esetben a vastag szeletek nem sülnek meg jól, a vékonyak pedig megégnek.

Mosás után feltétlenül használjon papírtörlőt, hogy eltávolítsa a nedvességet a burgonya felületéről. Bármilyen jól lecsepegtettük, le is kell törölni, mert a víz megakadályozza a ropogós kéreg kialakulását. Ha a burgonyát a sütőben készíti el, az nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondania az olajról. Egy vékony réteg olívaolaj segít a burgonyának ropogós kérget kapni. Fél kilogramm burgonyához használhat egy-két evőkanál olívaolajat vagy repceolajat. A burgonyát olajjal alaposan masszírozzuk be, hogy egyenletesen oszoljon el. Ha egyáltalán nem használunk olajat, az állaga olyan lesz, mint a krumplipürének, nem olyan, mint a sült burgonyának, ahogy szerette volna.