Hogyan lehet a ligetszépet termeszteni?

A ligetszépének (esti kankalin), finom megjelenésének köszönhetően rengeteg rajongója van, de ugyanolyan sokan invazív és temperamentumos gyomként tekintenek erre a virágra. Észak-Amerikában őshonos, a virágot legjobban kora tavasszal vagy késő ősszel vetik el, gyorsan növekszik és minden nyáron virágzik, második életévétől kezdve.

[wp_ad_camp_1]

Az esti kankalin magjai megfelelő képzettség és gondozás nélkül könnyen átvehetik a kertje felett az irányítást. Napos sárga virágai mégis sok kertészt csalogathatnak szépségükkel. A növény éjszakai, vagyis virágzása este nyílik és egész nap nem terem, így más éjszakai beporzókat, például lepkéket és néhány méhet vonz. Ha a ligetszépe invazív jellege nem riasztja el (nem is beszélve arról, hogy alszunk, amíg gyönyörű virága csak éjszaka jelenik meg), akkor szerencsénk van, mert a legkevesebb képzettséggel rendelkező kertészek is megtermelhetik ezt a lágyszárú évelőt. Mindaddig, amíg rengeteg könnyű és vízelvezető talajt ad neki, valószínű, hogy a ligetszépe növényei több mint boldogok lesznek.

Azon kívül, hogy a kert vagy a táj gyönyörű, élénk kiegészítője lehet, a ligetszépe növényeinek története a gyógyászati ​​közösségben is jelen van. Először az őslakos amerikaiak fedezték fel, akik a növényt sebek és bőrbetegségek (például leégés vagy ekcéma) kezelésére használták fel, később pedig az európaiak, akik különféle problémák esetében támaszkodtak ezekre, például asztma, szamárköhögés stb. Manapság leggyakrabban növényi kiegészítőként vagy olajként tekintenek rá, és bőrbetegségek, valamint olyan betegségekhez kapcsolódó fájdalomproblémákhoz használják, mint a sclerosis multiplex és a reumás ízületi gyulladás. Maguk a virágok is ehetők nyersen vagy főzve, és néha salátákhoz használják őket. Ellentétben azzal, amit hihet egy olyan növényről, amely csak éjszaka virágzik, a ligetszépe valóban szereti a napfényt.