Hogyan lehet gondozni a cseresznyeparadicsomot?

Ha valaha is ropogtatott már cseresznyeparadicsomot a szájában miközben még meleg van és tűz a nap, akkor tudja, miért ez az ízes, egy harapásból megehető paradicsom az egyik legnépszerűbb kerti növény.

[wp_ad_camp_1]

A cseresznyeparadicsomot meglehetősen könnyű termeszteni, még akkor is, ha új a kertészkedés terén. Az érleléshez kevesebb napra van szükségük, mint a szokásos paradicsomnak, ami nagy előny, ha hideg éghajlatban él, ahol a tenyészidő rövid, vagy ha a zóna hőmérséklete túl hűvös lesz ahhoz, hogy a gyümölcs nyáron megérjen. A cseresznyeparadicsom különböző formájú: kerek, hosszúkás (más néven szőlőparadicsom) és körte alakú is lehet. Sokféle cseresznyeparadicsom típus és szín közül választhat: van piros, sárga, narancs és feketés-lila. A cseresznyeparadicsomot általában ugyanúgy termesztik, mint a normál méretű paradicsomot. A legtöbb cseresznyeparadicsom fajta hajlamos még jobban terjedni, mint a hibrid és a normál paradicsom. Ez azt jelenti, hogy ellenőrizni kell őket, jó támogatást kell nyújtani és rendszeres metszést is kell végezni. A rengeteg napfény elengedhetetlen a cseresznyeparadicsom sikeres termesztéséhez. Teljes, közvetlen napsütésre van szükségük legalább napi hat-nyolc órán keresztül.

A paradicsom talajának enyhén savasnak, jól lecsapoltnak, gazdagnak és vályogosnak kell lennie. A talaj tápanyagszintjének és annak pH-jának meghatározásához fontos a talajvizsgálat elvégzése. Ha a kerti talaj nehéz és rossz vízelvezetésű, akkor jobb, ha paradicsomot emelt ágyáson, vagy cserépben növeszti. A paradicsomot mélyen és rendszeresen öntözni kell. Soha ne hagyja kiszáradni a talajt. A gyümölcs fejlődésének ideje alatt a talaj nedvesen tartása segít megelőzni a virág rothadását. A túlöntözés viszont a cseresznyeparadicsom kihasadását okozza. A legjobb a csepegtető öntözés, mivel a felső öntözés paradicsombetegségek terjedéséhez vezethet.