Hogyan neveljünk orosz zsályát?

Az orosz zsálya egy kevés karbantartást igénylő, szárazságtűrő cserje, így kiváló választás a kertjéhez. Hosszú virágzási időszakát azok értékelik, akik olyan virágágyást keresnek, amely a vegetációs időszakban virágzik. Ez a bokor egész nyáron apró, kékes levendula virágokat hoz létre. A növény szárai és lombjai nem hagyják figyelmen kívül a virágokat, és talán még a virágzást is meghaladják, ami a bokor termesztésének legfőbb oka.

Egy kecses évelő ezüst szárral (olyan krétás megjelenésű, hogy néha fehérnek tűnik) és tollas, ezüstös levelekkel rendelkezik. Az orosz zsálya növények akár 4 láb magasságot is elérhetnek (3 láb elterjedés mellett), ha nem metszi meg őket évente. Gyorsan termesztenek, és a legjobb késő tavasszal ültetni, amikor a talaj meleg, de az időjárás nem túl forró és száraz. Ha később ültet, gyakran öntözze, nehogy kiszáradjon. Az orosz zsálya kemény növény, amely kevés gondozást igényel. Magassága miatt gyakran támasztást igényel (akár karókkal), ha egyenként neveljük, nehogy felboruljon. Ha tömegesen termesztik, a növények segítik egymást. De ezeknél a növényeknél az elsődleges gond a metszés, ami nem kötelező. A mentacsalád tagjaként az orosz zsályát futók terjesztik, és figyelni kell rá, hogy ne kerüljön olyan helyekre, ahol nem szeretné, hogy elterjedjen. Négy-hat évente ossza el a növényeket, hogy frissítse őket.

A legjobb eredmény és virágzás érdekében ültesse az orosz zsályát teljes napfénybe. Ezek a bokrok jól vízelvezető talajban fejlődnek, de jól tűrik az agyagos talajt. Előnyben részesítik a 7-es vagy nagyobb pH-jú lúgos talajokat, de a talaj pH-értékének széles tartományát is elviselik. Az új ültetvények rendszeres öntözést igényelnek, de a megtelepedés után az orosz zsálya nagyon szárazságtűrő. Kedveli a közepesen száraz talajt, és jól viseli az udvar vagy a kert forró, száraz területeit. Az orosz zsálya nem fejlődik jól túl nedves, rosszul vízelvezető talajban.