Hogyan ültessük el a közönséges haranglábot?

A harangláb (Aquilegia) virágzása vonzza a kolibrit, ami minden bizonnyal vidám hangulatba hozza a madárfigyelőket. Ez a lágyszárú évelő egy szellős növény, vonzó lóhere-szerű lombozattal. A virágzás sokféle színű, és a legtöbb sarkantyúval rendelkezik: hosszú, keskeny csíkok vízszintesen áramlanak minden virágzás hátuljától. Általában körülbelül négy hétig virágoznak, tavasz közepétől kezdődően.

[wp_ad_camp_1]

A haranglábok rövid élettartamú növények, de ha hagyja, hogy a növények egyedül maradjanak, mert hamarosan növénykolóniát hozhat létre, amikor az optimális termesztési feltételek megteremtődnek. Mérsékelt növekedési sebességük van, és a magok körülbelül 20-30 nap alatt csíráznak. A Harangláb magból vagy cserepes növényekből indulhat tavasszal és nyár elején. Csak vásárolt, felcímkézett vetőmagból nőnek, mert a hibridek többsége nem nő az otthon nevelt vetőmagból. Megalakulása után a harangláb növények szárazságtűrő évelők. Ez tökéletesen alkalmas sziklakertekbe és erdőkertekbe is. Vonzó lombozatuk alkalmassá teszi őket szegélynövényként, és gyakran használják őket a házikertekben is.

Ha Harangláb növényeket cserepekben vásárol, ültesse ugyanolyan mélységben a földbe, mint amennyit cserepükbe ültetnek. Mélyebbre ültetve koronarothadást okozhat. Az növények egymástól egy-két láb távolságra vannak. Talajtakarást érdemes alkalmazni a víz megőrzése érdekében nyáron. Az egyik döntés, amelyet meg kell hoznia, hogy elpusztítja-e az elhasználódott virágzást, vagy sem. Ha nem teszi meg, az ebből eredő vetőmagtermelés elveszi az energiát a növényektől, és körülbelül három év múlva csökkenni fognak és elpusztulnak. De van egy kompromisszum. A Harangláb nagyszerű vetőmagot biztosít. Valójában sok kertész pénzt takarít meg azzal, hogy a növényeket magról indítja, ahelyett, hogy cserépben vásárolná meg (bár a virágokra egy évet kell várnia).