Hogyan válasszunk napszemüveget?

Noha a szakembereknek és a híradásoknak hála ma már mindenki felkészülten áll neki a napozásnak, a bőrünk megfelelő védelme mellett elszomorítóan kevés figyelmet szentelünk szemünk egészségére.

Pedig jó, ha tudjuk, hogy a káros UV-sugarak nem csak a bőrünkben tehetnek nagy – és sajnos bizonyos esetekben visszafordíthatatlan – károkat, hanem a szemünk is hatalmas veszélynek van kitéve. Ennek ellenére a napszemüveg sokak számára nem több mint egy divatos kiegészítő, ám azt kevesen gondolják végig, hogy egy rosszul megválasztott darab csak még nagyobb károkat okozhat a látásunkban. A napszemüveg elsődleges célja ugyanis az UV-sugarak szűrése, melyek így nem jutnak el a szembe és nem károsítják azt. A fő problémát azonban az jelenti, hogy rengeteg pocsék minőségű modell elérhető, amelyekből a gyártó egyszerűen kispórolta az UV-szűrő réteget, ezáltal hamis biztonságérzetet adnak. Tetézve a bajt, ezek a szemüveg nem egyszer sötétített lencsével bírnak, aminek a hatására a pupillánk még jobban kitágul, emiatt pedig még annál is több UV-sugarat enged át, mintha egyáltalán semmit sem viselnénk.

Hogy akkor hogyan mehetünk biztosra és miképp óvhatjuk látásunkat? Nos, a jó hír az, hogy nincs túlságosan nehéz dolgunk, mindössze pár dologra kell odafigyelnünk. Az egyik, hogy megbízható helyről – lehetőleg ismert gyártó – modelljét vásároljuk. Ez nem azt jelenti, hogy méregdrágán kell napszemüveget venni, hisz az olcsó példányok között is van megfelelő – ezt egyébként félig-meddig a szemüvegen lévő jelölésből tudhatjuk -. Amennyiben nem optikustól szerezzük be a sajátunkat, úgy ne sajnáljuk az időnket és az egyik üzletbe betérve teszteltessük le új szerzeményünket. Ez ugyan némi időnkbe telik, ám így megbizonyosodhatunk róla, hogy szemüvegünk valóban szűri az UV-sugarakat és védi a látásunkat. Hogy milyen dizájnra esik a választásunk, az szinte mindegy. Arra az egyre ügyeljünk, hogy lehetőleg minél nagyobb méretű példányt válasszunk, hisz így az a legtöbb szögből érkező – és a talajról visszaverődő – káros sugarakat is távol tartja a szemünktől.