A pneumatikus rendszerelemek a Next Evolution – Industrial Compoments webshopban!

A pneumatika a sűrített levegő technológiája, de egyes körökben divatosabb az automatizálási vezérlés egy fajtájaként emlegetni. A nyomás alatt álló gázt a véghatás működtetésére és a munka elvégzésére használják. A végkiegyenlítők a közös hengertől az alkalmazásspecifikusabb eszközökig, például megfogókig vagy légrugókig terjedhetnek.

A pneumatikus rendszer elemeiről sok mindent Next Evolution – Industrial Compoments webshopban. A mérnökök általában pneumatikát használnak olyan iparágakban, mint az orvostudomány, a csomagolás, az anyagmozgatás, a szórakoztatás, a robotika stb., összességében minden olyan területen, ahol a gyártás tisztasága is kiemelt szükséglet. Mivel a pneumatikus rendszerek az üzemi közege gáz, ezért a pneumatikus munkahengerekből távozó esetleges szivárgás a környezetet és a munkaterületet nem szennyezi.

A pneumatika pedig nagyon specifikus alkalmazásokban is hasznos lehet, ahol a veszélyek kritikusak és elektromos vagy hidraulikus rendszerek használata valamiért ki van zárva – például elektromos rendszer nem alkalmazható egy bányában, ahol egy eltévedt szikra katasztrófát és életek elvesztését okozhatja. A levegő természeténél fogva könnyen összenyomható, így a pneumatikus rendszerek hajlamosak elnyelni a túlzott ütéseket, ami bizonyos alkalmazásokban rendkívül hasznos tulajdonságuk. A legtöbb pneumatikus rendszer körülbelül 6 bar nyomáson működik, amely egy kis töredéke annak, amelyre egyes hidraulikus rendszerek képesek, ám a többlet erőkifejtés alkalmaza a feladathoz nem szükséges. Mint ilyen, a pneumatikát általában sokkal kisebb terheléseknél használják.

A pneumatikus rendszerek szabályzókat és fojtókat használnak a levegő mennyiségének csökkentésére. A túlnyomásos gáz pneumatikus tömlőkön halad keresztül és a működtetőhöz vezető úton szelepek szabályozzák. Magát a levegőellátást folyamatosan szűrni és ellenőrizni kell, hogy a rendszer hatékonyan és a különböző alkatrészek igényeinek megfelelően működjön. Ezen feladatot a levegő előkészítő egységek látják el. Ez is hozzájárul a rendszer – a többihez képes is – hosszú élettartamának biztosításához. A pneumatikus rendszer elemeiről olvashat a Next Evolution – Industrial Compoments webshopban.