Így altasd el könnyebben a gyereket!

A kisgyermekes szülők számára az egyik legnagyobb kihívást általában az altatás jelenti. Míg ugyanis egy baba könnyedén elalszik – sőt, a nap nagy részében nem is igen csinál mást -, addig a totyogó korszakban ez már korántsem ilyen egyszerű.

Naivan az ember azt gondolja – főleg, amíg nincs saját csemetéje -, hogy egy gyerek minél álmosabb, minél jobban lefárad napközben, annál gyorsabban szenderül majd álmomba este. Egy ideális világban ez valóban így lenne és ezzel a szülők dolga is pofonegyszerűvé válna, ám valójában sajnos ez az összefüggés nem állja meg a helyét. Erre általában akkor döbbennek rá a legtöbben, amikor egy élményekkel teli, zsúfolt nap végén a gyerkőc már alig tudja nyitva tartani a szemét, ám amikor oda kerül a sor, hogy már elhangzott az esti mese és az alvás következik, akkor a csemete sír, forgolódik, játszani kezd. Gyakorlatilag az alváson kívül mindent csinál, rendszerint egyszerre.

Mi ennek az oka? Hétköznapi nyelven nevezhetjük ezt a jelenséget túlpörgésnek, a szakemberek pedig a kicsik szervezetében lévő melatonin nevezetű hormon szintjével magyarázzák a dolgot. Ez szabályozza ugyanis a totyogók belső óráját és amikor a hormon elér egy bizonyos szintet, akkor tudnak könnyedén álomba szenderülni. Sajnos ezt sok minden akadályozhatja – ráadásul a késlekedés is óriási hiba ilyenkor, mert ha túllép egy szintet, akkor is nehézkessé válik az elalvás -. A zajok, a fény, és gyakorlatilag bármilyen inger hátráltatja a melatonin szint emelkedését, épp ezért az alvásidőt megelőző időszakban szerencsés, ha csend és – aránylag – sötét veszi körül a gyereket. Azonban ez sem száz százalékos recept, mert emellett a szülőknek ki kell kísérletezni, hogy az ő gyermekük nagyjából mennyi ébrenlét után érik el azt a szintet, amikor már könnyen elalszanak. Ez kirívó esetben lehet akár 5 óra is, de a járni képes kicsik nem ritkán 6-7 órát is képesek gond nélkül fent lenni a délutáni szundikálást követően. Azonban ha egyszer kitapasztaljuk, hogy körülbelül mikor jön el az éjszakai fekvés ideális ideje, onnantól már könnyű dolgunk van, csupán a körülményeket kell megteremtenünk a nyugodt rákészüléshez.