Hogyan zajlik le a csontpusztulás folyamata?

Aki elhanyagolja a rendszeres, napi legalább kétszeri fogápolást, illetve a professzionális fogtisztítást, az könnyen megtapasztalhatja a fogínygyulladás kellemetlen tüneteit. Ez nem egy gyors folyamat, hanem szépen lassan megy végbe.

[wp_ad_camp_1]

A csontpusztulás folyamatáról ezen a linken tud bővebben tájékozódni! Kezdetben mindenkinek egészséges, halványrózsaszínű, mely feszesen feszül a fogak nyakára. Ha szeretné megtartani ezt az állapotot, akkor nagyon fontos naponta legalább kétszer, két percen keresztül alaposan megmosni a fogakat. Ezenkívül a professzionális fogkőeltávolításról sem szabad elfeledkezni, melyet legalább fél évente érdemes megejteni. Ha nem tartja be a higiéniai ajánlásokat, akkor a fogak közt felhalmozódhat a lepedék. A leghamarabb jelentkező tünet a fogínyvérzés, mely a fogínygyulladás tipikus jele. Már két napi fogápolási szokás elhanyagolása is komoly következményekkel járhat. A fogínygyulladás hamar észrevehető a duzzadt, érzékeny, bepirosodott ínyről. Ha a lepedék hosszú időn keresztül nincs eltávolítva, akkor idővel megszilárdul és fogkő alakul ki belőle.

Ha az íny alatti területen hosszú időn keresztül található meg, akkor csontpusztulás alakul ki. A fogkő irritálja a kötőszövetet, így még erősebb ínygyulladás alakul ki. A gyulladás hatására olyan mediátor anyagok szabadulnak fel a sejtekből, melyek elindítják a csont lassú lebomlását. Súlyos esetben a fognyak is láthatóvá válik és védtelen lesz a külső hatásokkal szemben. Ha időben fény derül a csontpusztulás folyamatára, akkor megelőzhető a probléma. Ne várja meg, hogy a fogak mozgathatóvá válnak, mert akkor már nem lehet mit tenni. Ha szeretne fogorvosi vizsgálaton részt venni, akkor látogasson el a budapestdental.hu weboldalra, ahol elérhetőséget is talál!