Kávé: méreg, vagy gyógyszer?

Káros szenvedély, vagy csábító élvezet? A legenda szerint Etiópiában egy juhász felfigyelt arra, hogy ha a kecskéi napközben egy bokor vörös bogyóit eszegetik, akkor egész éjjel ébren maradnak. Tapasztalatait megosztotta a közelben lakó szerzetesekkel, akik keserű italt főztek a bogyóból és azzal tartották magukat ébren a hosszú imádságok alatt.

[wp_ad_camp_1]

Rohanó világunkban el se tudjuk képzelni az ébredésünket kávé nélkül. Kávét iszunk, ha beülünk a barátokkal egy cukrászdába, ebéd után, vagy ha megkívánjuk, bármikor. A test élénkítésére és az általa nyújtott energiáiról ismert kávé egészségre gyakorolt hatása régóta vitatott téma. Néhány évtizede a kávéivást még a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, majd sorra jelentek meg a benne lévő anyagok pozitív hatásait ismertető tanulmányok. A koffein függőséget okoz, a túlzásba vitt kávéfogyasztás egészségügyi problémákat vagy akár halált okozhat, főként, ha egészségtelen életmód társul hozzá: dohányzás, mozgásszegény életmód.

Egyre több tanulmány születik a kávé jótékony hatásáról is. Kutatások közben azt tapasztalták, hogy napi egy csésze kávé 40-60%-kal csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét férfiaknál. Más vizsgálatok szerint az intenzív kávéfogyasztás – napi legalább négy csésze harmadával csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Egyre több kutató szerint a kávé hozzájárulhat a daganatos betegségek elleni küzdelemben is. A kávé elősegíti a jobb koncentrációs képességet és felélénkít. Vízhajtó hatása miatt célszerű fogyasztásakor egy pohár vizet is meginni. Kijelenthetjük, hogy nem kell lelkiismeretfurdalást érezni egy-egy csésze kávé élvezete közben, s erre is igaz a mondás: kis mértékben orvosság.