Hollywood vagy Bollywood?

Ha mozifilmekről van szó, elsőre mindenkinek az amerikai filmek jutnak eszükbe. A speciális effektek, a világszerte közismert és körülrajongott sztárok azok, akik bevonzzák a nézőket a vetítésekre. A helyzet azonban az, hogy nemcsak az egyesült államok tud olyan filmeket produkálni, amelyek globális szinten kiváltják az emberek érdeklődését.

[wp_ad_camp_1]

Aki kicsit is otthon van a filmek világában, annak bizonyára nem kell bemutatnunk az európai alkotásokat, hiszen ha igazi művészfilmekről van szó, akkor e kontinens rendezőinek munkásságát érdemes inkább felkutatni. Ha azonban mégis inkább a könnyed szórakozást választjuk, akkor is létezik másik alternatíva. Míg a hollywood-i filmek általában egy, legfeljebb két kategóriába sorolhatók – például western, tudományos-fantasztikus, romantikus dráma stb. – addig az indiai alkotások szinte mindent magukba foglalnak egyetlen filmben: akció, szerelem, dráma, vígjáték. Valamelyest azért érdemes pontosítani: amikor azt mondjuk, hogy indiai filmek, jelen esetben az úgynevezett „bollywood”-i alkotásokra gondolunk, vagyis a hindi filmekre.

Az elnevezés értelemszerűen hollywood-dal hozható kapcsolatba, hiszen Indiában számtalan, egymástól eltérő nyelvet beszélnek az emberek és mindegyik népcsoportnak megvan a maga filmipara, azonban Bollywood minősül a legkiemelkedőbbnek mind közül. Egyrészt, a kontinensen rengetegen értik a hindi nyelvet, másrészt, a filmekben a hindi gyakran keveredik az angollal – nincs ez másként a mindennapi beszélgetésekben sem – így széles körben érthető a lakosok számára. Ezek a filmek azonban az elmúlt húsz évben az egész világot meghódították! A bollywood-i filmcsillagok némelyike nagyobb ismeretségnek és népszerűségnek örvend, mint például Brad Pitt vagy Tom Cruise, annál az igencsak egyszerű oknál fogva, hogy Indiában mindenki ismeri őket és a világ minden egyéb táján is bőven akadnak még rajongóik. Ha tehát valami újdonságra vágyik és unja már a tipikus hollywood-i gyártmányokat, akkor dőljön hátra és tekintsen meg egy laza, háromórás bollywood-i alkotást!