Honnan tudjuk, hogy allergiás a kutya?

Kezdő gazdiként talán eszünkbe sem jut, de a helyzet az, hogy a valóságban a kutyák egy igen jelentős része allergiától szenved. Az ebek ugyanis nem egészen olyan tüneteket produkálnak ilyenkor, mint kétlábú társaik, és laikusként könnyen összetéveszthetjük más jellegű panaszokkal.

Legtöbbször intő jel, ha a kutya a szokásosnál sokkal többet vakarózik. Persze szinte minden egyed vakarja magát néhanapján, ha épp vizes lesz a bundája és összecsomósodik, vagy ha valamilyen nagyobb kalandot követően túlságosan poros lesz a szőrzete, de akkor is megfigyelhető ez, ha valami beleragad a fülébe, vagy egyéb olyan helyre, amit nehezen, vagy egyáltalán nem ér el a szájával. Ám amikor a vakarózás szokássá válik, és annyira intenzívvé, hogy attól kihullik a szőr, netán még a bőre is kisebesedik, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy itt valami immunrendszeri panasz áll a háttérben.

Ugyancsak jellemző a mellső mancsok – szinte már görcsös – nyalogatása. Míg a cicáknál ez a mosdás – na meg az elégedettség jele -, addig az ebek esetében ritka a lábak nyalogatása, és általában valamilyen problémát mutat, hisz náluk semmi köze a higiéniához, egész egyszerűen a viszketés miatt csinálják. Emellett ha folyamatos hasmenése is van az állatnak, akkor ne habozzunk és álljunk neki megkeresni a kiváltó okokat. Az általános kivizsgálást ilyenkor egy allergiateszt követ, ami ha kellően részletes, akkor rávilágít arra, hogy mire allergiás a kutya (ez lehet étel, de akár valamilyen pollen is). Ételallergia esetén könnyebb dolgunk van, hisz ha pontosan tudjuk, hogy mit nem fogyaszthat az állat, akkor egyszerűen csak annyit kell tennünk, hogy olyan tápot választunk, ami a kényes összetevőket nem tartalmazza (illetve BARF etetés esetén amikor összeállítjuk az étrendet, akkor figyelünk rá, hogy allergének véletlenül se kerüljenek a menübe). Ha külső környezeti hatásra érzékeny a kutya, akkor gyógyszerrel kell kordában tartani a betegséget, illetve sokat segít, ha vásárolunk egy levegőtisztítót otthonra, ami szűri a különböző szálló anyagokat a levegőből. A lényeg, hogy ha felmerül az allergia gyanúja, akkor mihamarabb lépjünk, mert minél előbb zárjuk ki a problémát okozó tényezőket, annál kevésbé lesz hosszú távú hatása az állatra nézve.