Honnan tudjuk, hogy beteg a kutya?

Minden gazdi legnagyobb rémálma, hogy kedvenc négylábú barátja megbetegszik. Ráadásul nem csak a kutyus egészségi állapotáért kell állandóan aggódni, hanem azért is, hogy időben észrevegyük, ha valami baj van.

Míg ugye egy ember könnyedén el tudja mondani, ha valamije fáj, addig egy állatnál ez sajnos nem működőképes diagnosztikai módszer. De akárcsak a mi esetünkben, sokszor a kutyáknál is életmentő lehet, ha a betegséget még idejekorán észrevesszük, így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mik a jelei annak, ha négylábú kedvencünk egészségével valami nincsen rendben. A legfontosabb az, hogy ismerjük az eb legapróbb rezdüléseit is. Ha együtt élünk vele, és a nap egy tetemes részét egymás társaságában töltjük, akkor egy idő után jól tudjuk, hogy milyen az, amikor nem a szokott módon viselkedik az állat.

Ha ezt észleljük, és az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor kezdjünk el gyanakodni. Hogy pontosan mik azok a jelek, amik arra utalhatnak, hogy beteg a kutya? A leggyakoribb panasz a hasmenés – és a hányás -. Ugyan ez előbbi előfordulhat túlevéstől, vagy épp tápváltástól, ám ha elhúzódó, illetve nem látsz rá logikus magyarázatot, akkor irány az állatorvos. Sose késlekedj dokihoz vinni a kutyát, ha azt veszed észre rajta, hogy gondja van a levegővétellel, zihál, vagy gyanúsan sokat fekszik, és nem örül, pláne, ha a kedvenc jutalomfalatával sem tudod előcsalogatni. Természetesen, ha bármilyen külső tünetet – legyen az egy seb, vagy egy dudor – észlelsz, akkor azonnali kivizsgálásra van szükség. Ha kába, vagy bizonytalan a járása, az komoly idegrendszeri problémára is utalhat, ilyenkor ne mérlegelj, hanem azonnal kérj segítséget. Mindig tartsd szem előtt, hogy ha úgy sejted, hogy valami nincs rendben az állattal, akkor érdemes a megérzéseidre hallgatni, általában nem véletlenek. A gyors reakció pedig akár a kedvenced életét is megmentheti.