Így előzzük meg a demenciát!

Szerencsére napjainkban már egyre többen élnek tudatosan, és a környezetünk megóvása mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a saját egészségünk hosszú távú megőrzésére.

Persze az, hogy idős korunkban is fittek maradhassunk – mind szellemileg, mind fizikailag -, az sok összetevő együttes eredménye. Kerülni kell a folyamatos stresszt, akárcsak a különböző káros szenvedélyek túlzásba vitelét, oda kell figyelni az étkezésre, no és arra is, hogy a lényeges nyomelemekből mindig megfelelő mennyiséget fogyasszunk. Ez egy komplex rendszer, amelynek minden része fontos és egyiket sem szabad elhanyagolni. Ráadásul a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha már fiatalon elkezdünk tudatosan egészségesen élni és nem csak akkor kapunk észbe, amikor már megjelentek az első problémás tünetek.

A legegyszerűbb – és ezzel együtt a legelterjedtebb – a megfelelő mennyiségű és minőségű vitamin bevitele. Ehhez tulajdonképpen elég, ha választunk egy minőségi multivitamin terméket valamelyik neves gyártótól – szerencsés, ha zacskós, több kapszulából álló típust fogyasztunk – és azt következetesen mindig szedjük. Fontos ugyanakkor, hogy pluszban Omega-3 is kerüljön a napi csomagunkba, hisz hatalmas szerepe van az időskori demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében. Sokak számára meglepő tény, de van még valami, ami nagy hatással van e betegségek kialakulására, az pedig nem más, mint a munkahelyünk, azaz egész pontosan az, hogy a napjainkat mennyire bonyolult feladatok megoldásával töltjük. Egyes vizsgálatok ugyanis azt mutatták ki, hogy minél több, összetett és erős gondolkodást kívánó feladatot, illetve problémát kell megoldani, annál inkább marad friss az agy. Azaz ahogy a testmozgás edzi az ízületeinket és az izmainkat, úgy az agyunkat is tudjuk erősíteni. Ráadásul minél fiatalabb korban kezdődik el az agytorna, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy nyugdíjas éveinkben is minden rendben lesz.