Így kezeld a porckorongsérv tüneteit

Akinek nincs problémája a gerincével, az szerencsére nem tudja, hogy mennyire fájdalmas is tud lenni egy ilyen panasz. Mind közül talán a legtöbb problémát a rettegett porckorongsérv okozza, amelyre az attól szenvedők bármi áron megpróbálnak valamilyen gyógyírt találni.

A gerinc ugyebár csigolyákból áll, melyek között egy porc – azaz pontosabban egy porcos lemez – helyezkedik el, ez a porckorong. Ez, a felülről egy elnagyolt szív alakra hasonlító lemez egy rostokban gazdag kerületből és egy puha belső részből áll, a feladata pedig egyszerű – ámde létfontosságú -, mégpedig az, hogy összekösse a csigolyákat és a gerincnek megfelelő hajlékonyságot biztosítson. Amikor azonban a rostban gazdag gyűrű megsérül, és a folytonossága megszakad, akkor a belső, puha anyag kilép a porckorongból – és vagy a csigolya, vagy a gerinccsatornába lép -. Ilyenkor pedig problémát okoz, amely a kellemetlentől az igen súlyosig is terjedhet. Akár végtagbénulást, záróizom működési zavarokat, de szinte minden esetben legalább közepes, de inkább erős fájdalmat hoz magával.

Ez a fájdalom pedig a legtöbbször még csak nem is lokális, hanem akár több végtagba is kisugározhat, ami nagyban rontja a beteg életminőségét. A műtét ugyan megoldás lehet, ám ha valamiért nem lehetséges, vagy addig még sok időt ki kell bírni, akkor a fájdalomcsillapítók mellett van néhány praktika, ami sokat segíthet. Sok esetben rengeteget javít a gyógytorna – ám ezt alapos vizsgálat kell, hogy megelőzze, hisz nem ritkán ellenjavallt -, valamint nemegyszer a hőkezelés is beválik. Ez utóbbinál fontos betartani a fokozatosság elvét, és monitorozni, hogy a meleg milyen hatást vált ki. Végső esetben kérhetünk injekció kúrát is, ilyenkor célzottan kapja a páciens az epidurális gyulladás gátlót, ami azonnali könnyebbséget jelenthet – ám jár némi rizikóval -. Ami nagyon fontos, az az, hogy ha panaszunk van, akkor egy percig se halogassuk a kivizsgálást, mert a porckorongsérv súlyosabb esetben akár végtagbénulással is járhat.