Mi mindent érdemes tudni Horvátország pénzneméről?

Horvátország a magyarok egyik legkedveltebb úticélja, így a többség tisztában van vele, hogy az ország pénzneme a horvát kuna. Azt viszont sokkal kevesebben tudják, hogy az ország váltópénze a lipa. A kuna jelentése nyest, míg a lipa annyit tesz hárs.

Horvátország valuta a kuna, habár az ország tervei közt szerepel az euró bevezetése. A nyaralóövezetekben már most is elfogadják, ugyanakkor az euró bevezetésére a 2024-es évet jelölték ki. Pénzérméből egy, kettő és öt kunás van, míg lipából a legkisebb tétel az egy, míg a legnagyobb címlet az ötven. Ugyanakkor ma már szinte alig találkozni egy és kettő lipával. Az érméken a növény és az állatvilág van ábrázolva. Összesen nyolc különböző bankjegy létezik kunából, melyekből a legkisebb az ötös, a legnagyobb pedig az ezres. Horvátországban számtalan helyen adódik lehetőség pénzváltásra, általában díjmentesen, de a legjobb, ha még itthon megtörténik a pénzváltás. A vendéglátóhelyeken ugyanis jellemzően rosszul váltják az eurót. A kuna árfolyamát nagyon fontos szem előtt tartani, ugyanis nagyon rosszul járhatunk.

Nagyon nem mindegy, hogy a kunát negyvenkettő, negyvenhat vagy ötven forintért válták. Nagy összegű pénzváltás esetén könnyű pórul járni. A kuna árfolyama némi eltéréssel ugyan, de követi az euróét. Abban az esetben, ha drágul az euró, akkor a kuna is drágul, ha pedig esik, akkor ez mindkettőre igaz. Jobb előre felkészülni és alacsony árfolyamon kunát vagy eurót váltani. Gyakran három-négy forinttal drágábban lehet a horvát automatákból készpénzt felvenni, így érdemes megfontolni, az itthoni pénzváltást. Emellett nem csak a pénzváltással érdemes felkészülni a nyaralásra, hanem fontos gondoskodni az utasbiztosításról is, amelyet az axa-assistance.hu weboldalon köthet meg, illetve bővebb információkat is itt talál!