Így menj futni a kutyáddal

Nem véletlenül nevezik már régóta a kutyákat az ember legjobb barátjának, hiszen négylábú kedvenceink ha tehetnék, akkor még a világ végére is velünk jönnének.

Erre azonban sajnos a legtöbbször nincs mód, így az ebek napközben otthon maradnak, míg mi a munkában azon gondolkodunk, hogy milyen közös programmal is kényeztessük majd el kedvencünket, amikor végre hazaértünk. Egy kiadós labdázás, vagy egy hatalmas séta a környéken? Bármiről is legyen szó, abban biztosak lehetünk, hogy kutyánk örömmel fog csatlakozni hozzánk. Ám ha valóban szeretnénk alaposan átmozgatni, akkor valami olyan aktivitásra lesz szükség, ami ennél sokkal megterhelőbb. A futás roppant kézenfekvő megoldásnak tűnik erre a kérdésre, egyrészt mert így mi is sportolunk, másrészt pedig melyik kutya ne szeretne kocogni egy jót, nemde? Nos, ez valóban így van, az ebek többsége imád rohangálni és ha ezt a gazdival együtt teheti, az számukra maga a mennyország. Azonban jó, ha tudjuk, hogy akárcsak nekünk, embereknek is alapos felkészülést igényel ez a sport, úgy négylábú barátaink számára is bőven tartogat veszélyeket.

Vannak olyan fajták, amik kimondottan futásra lettek kitalálva – gondoljunk csak például az agarakra -, ám a tenyésztés ma már nem feltétlen erről szól. Az igények ugyanis megváltoztak és az emberek többsége valóban csak egy házi kedvencet szeretne maga mellé, aki hű társ, ám kevés időráfordítást igényel. Ennek azonban a fizikai erőnlét romlása az egyik ára, lévén minél kevesebb mozgásra van szüksége egy ebnek, annál kevésbé is bírja a megerőltető feladatokat. Ezért aztán ha közös futásra adjuk a fejünket, akkor azt mindig csak fokozatosan vezessük be a mindennapokba. Ne erőltessük túl a kutyát, mert annak sérülés lehet a vége és az nem csak komoly költségekkel, de erős fájdalommal is járhat. Ügyeljünk az időjárási viszonyokra – ne menjünk ha túl hideg, vagy meleg van – és soha ne futtassuk a kutyát betonon, maradjunk a természetes talajnál, így biztosan nem sérül meg a lába.