Így spóroljunk az esküvőn

Sokak életének az egyik legnagyobb vágya egy hatalmas, pompás esküvő, amelyet hónapokig emlegetnek a meghívottak, bár tény és való, hogy leginkább a lányok fantáziálnak egy ilyen ceremóniáról már kicsi koruktól kezdve.

Mire azonban felnőttek leszünk, sokan elengedik ezt a vágyukat és helyette sokkal racionálisabban szeretnék összekötni az életüket a nagy napon. Félreértés ne essék, egy filmbe illő lagzi igenis jó dolog, már amennyiben nem arról van szó, hogy emiatt bőven erején felül teljesít a pár – vagy épp az örömszülők -. Mert valljuk be, nem biztos, hogy a legokosabb dolog hosszú évek megtakarítását, vagy épp egy hatalmas hitelt elkölteni egyetlen egy napra, legyen az bármilyen emlékezetes is. Főleg azért, mert aki gyakorlott esküvőre járó – mármint vendégként -, az jól tudja, hogy nem a pompán és elsősorban nem is a költségvetésen múlik az, hogy mennyire lesz felejthetetlen élmény a nagy nap.

No és persze vannak azok az élethelyzetek, amikor szeretnénk összekötni az életünket a párunkkal, ám párhuzamosan épp lakást vennénk, vagy felújítunk, netán érkezik a baba, azaz csomó más egyéb – fontosabb – dologra kellene a pénz, ezért nem akarunk felesleges kiadásokat az esküvő kapcsán. Ilyenkor felmerül a kérdés: mi az amin lehet spórolni? Mi az, ami tényleg csak a hagyományok miatt része a ceremóniának, ám szinte senki sem venné észre, ha elhagynánk? Az első ilyen rögtön maga a meghívó. Amíg az ember nem kerül oda, el sem hiszi, hogy egy igazán dizájnos darab mennyibe kerül – pláne ha rendelünk belőle százat – és a legtöbbje bizony a kukában, vagy a fiók alján végzi. Ugyanez a helyzet – még ha kellemetlen is kimondani – az ajándékokkal. Szokás minden vendég tányérja mellé tenni valami egyedi készítésű meglepetést, ám a meghívottak ezt vajmi kevéssé értékelik, ellenben komoly tétel hisz nem egy kell belőle, hanem mindenkinek külön-külön, általában névre szóló. Ugyancsak fontoljuk meg, hogy mennyit szeretnénk áldozni a díszítésre és a zenekarra. Az emberek úgyis mulatni mennek egy lagziba, és szinte észre sem veszik, ha csak alap dekoráció van, illetve ha az éjszaka már lejátszóból megy a muzsika, mi viszont rengeteget spórolhatunk. Amin viszont semmiképp sem szabad fukarkodni, az az étel – és az ital -, ott mindig válasszuk a lehető legjobb minőséget.