Így szüntesd meg a kínzó fejfájást, ha dolgod van!

A fejfájás mindig a legrosszabb pillanatokban tör ránk – hisz legyünk őszinték, egyik nap se alkalmas a fájdalomra -, ám vannak kirívóan fontos pillanatok, amelyeket nem tehet tönkre a hasogató érzés.

Ilyenkor aztán minden követ képesek vagyunk megmozgatni annak érdekében, hogy csillapodjon a kín, és bizony érdemes is végigpróbálni pár jól bevált taktikát, mert könnyen lehet, hogy ha külön-külön nem is hoznak enyhülést, a kombinációk mégiscsak segítenek. Az első teendőnk ilyenkor – és ne felejtsük el, most tűzoltásról beszélünk, nem egy átlagos hétköznapról -, hogy beveszünk egy fájdalomcsillapítót. Természetesen sokaknál bőven elegendő valami vény nélkül kapható tabletta, ám legalább ennyi esetben maradnak hatástalanok ezek a készítmények. Éppen ezért nem árt, ha tartunk otthon valami hatásosabb gyógyszert – szigorúan olyat, amit a háziorvosunk ajánl – és ilyen esetekben van mihez nyúlni. Ügyeljünk arra is, hogy két pohár friss vizet is igyunk ilyenkor, hátha dehidráltak vagyunk.

Ezt követően várjunk húsz percet – de akár fél órát is -, majd ha még mindig fájdalmaink vannak, akkor következhetnek a házi praktikák. Amennyiben nem a – magas – vérnyomásunk miatt tört ránk a fejfájás, akkor mindenképpen igyunk egy kávét, sok esetben nagyon sokat tud segíteni. Emellett két dolog van még, ami csodákra képes. Az egyik a masszázs, azaz egy kiadós fej masszírozás – pontosabban masszíroztatás -. A másik pedig a hőmérséklet, azaz a hideg és a meleg segítségül hívása. Egy kiadós forró zuhany ugyanis izomlazító hatással bír, és ha a görcsök jelenléte miatt hasogat a fejünk, akkor ez azonnali enyhülést jelenthet. Ugyanez a helyzet természetesen a masszírozással is. Sokszor azonban úgy érezhetjük, hogy a hideg esne jól. Ilyenkor megpróbálkozhatunk közvetlen hűtéssel is, ám legyünk óvatosak a jegeléssel, mert több kárt okozhatunk, mint hasznot. Inkább tartsunk otthon valamilyen – sportolóknak kifejlesztett – jégzselét, ami ugyanarra a hatásra képes, ám nem tudjuk túlzásba vinni. Sajnos, ha ezek egyike sem segít, akkor valahogy meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy ez a nap az ördögé, és ezúttal a fejfájás győzedelmeskedett. De legalább mi mindent megtettünk a fájdalommentesség érdekében.