Így válasszunk otthonra futópadot

Rengetegen hódolnak a futás örömének, ám nagyon sokan vannak azok is, akiket a körülmények tartanak vissza attól, hogy rendszeresen kocogjanak. Kisvárosban, vagy egy községben könnyű dolga van annak, aki ilyen sportolásra vágyna, és a nagyobb települések kertvárosias környékein is aránylag könnyen megoldható, hogy biztonságosan futni tudjunk.

Ám mondjuk egy zsúfolt belvárosban ez már korántsem olyan egyszerűen kivitelezhető, hisz ha helyben nincs alkalmas útvonal – vagy épp a talaj állapota nem teszi lehetővé a rendszeres kocogást – akkor kénytelenek vagyunk utazni azért, hogy futni tudjunk. Ez pedig nem csupán fárasztó, hanem rengeteg időt elvesz, sok esetben olyan mértékben, hogy az sokunk számára nem is igazán megvalósítható. Ilyen esetekben – no meg amikor valaki a megfelelő körülmények dacára is inkább az otthon nyugalmában végezne testmozgást – merül fel a futópad vásárlásának ötlete.

Ám amikor valaki rászánja magát, hogy beszerez egy ilyen masinált, csak akkor szembesül vele, hogy óriási a választék és hatalmas a szórás, mind tudásban, mind pedig árban. Hogyan érdemes tehát kiválasztani a nekünk legmegfelelőbb futópadot? Első körben két dolgot kell tisztáznunk. Az egyik, hogy hol lesz elhelyezve az eszköz. Ha aránylag nagy terület áll rendelkezésre, akkor bőven válogathatunk, ám ha csak kevés helyünk van, akkor az összecsukható típusok közül kell választanunk, ami nagyban szűkíti a kínálatot. A másik, ami nagyon fontos, hogy mire szeretnénk használni a futópadot. Ha kardiós edzésre – azaz tulajdonképpen csak mezei, sík felületen történő futásra -, akkor nincs szükség bonyolult, agyonextrázott gépre, ilyenkor ne költsünk feleslegesen. Végül pedig határozzuk meg, hogy mekkora a rendelkezésre álló keret és aszerint szűkítsük tovább a lehetséges jelölteket, törekedve arra, hogy a büdzséből lehetőleg egy nevesebb gyártó minőségibb darabját vásároljuk meg.