Jellegzetes skót ételek

A skót konyha napjainkban egy újjászületésen megy át, hiszen folyamatosan megújítják a recepteket és új ízeket próbálnak ki. A kellemetlen időjárás miatt nagyon kedvelik a meleg leveseket, például a zöldséges báránylevest, vagy éppen a tyúklevest póréhagymával. Amikor a főételre kerül a sor, különösen kedvelik a marha, illetve báránysülteket, valamint a sült húspástétomokat sem vetik meg.

[wp_ad_camp_1]

A skótok nemzeti étele a haggis, ami darált belsőségekből áll fűszerezve és zabliszttel keverve, ezt a keveréket pedig birkagyomorba töltik. A skótok rengeteg halat fogyasztanak az ország fekvésének köszönhetően, például lazacot, tőkehalat és heringet, akár füstölt formában is. A skót reggeli mindig bőséges, és ugyanígy vannak a vacsorával is, ami szintén nem kifejezetten gyomorkímélő. A fogások sorrendje náluk mindig meghatározott: legelőször a főtt kolbász kerül az asztalra, aztán a főtt vagy a sült hús, legutoljára pedig a sütemény. Ezután zabpogácsát fogyasztanak sajttal, majd jöhet a tea, amit gyakran isznak pirítós kenyér vagy sütemény társaságában.

A desszertek közül a legismertebb a shortbread, ami igazából egy vajas-keksz. Nemzeti italuk a skót whisky, amelynek eredeti jelentése: az élet vize, és ezt az italt mindig tisztán fogyasztják. Érdemes megemlíteni még a levesek közül a Scothc broth-ot, ami lapockából, illetve birkanyakból készült leves, a cullen sinket pedig tejjel habarják be, füstölt tőkehalból, illetve burgonyából készítik, a partan bree pedig konkrétan a rák ollójából készült leves. Skót specialitásnak számítanak a gyümölcskenyerek is, főként a whisky ízesítésű kenyér, vagy a Butterschotch tart karamelltöltelékkel, amelynek a tetején habcsók található, végül pedig a dundee cake-t is mindenképp érdemes megkóstolni ha Skóciában járunk, az egy fűszeres, szárított gyümölcsökkel elkészített sütemény.