Jeruzsálem legnépszerűbb turisztikai látványosságai

Jeruzsálem a Föld egyik leghevesebben vitatott helye, a kereszténység, az iszlám és a zsidóság legfontosabb szent helyeinek otthona. A történelmi, vallási és kulturális nevezetességek gazdagsága elképesztő itt. Izrael részeként Jeruzsálemben évezredek óta háborúznak. Régen a mamlukok, az oszmánok, a keresztények és a muszlimok uralkodtak, és mindegyikük nyomot hagyott maga után.

[wp_ad_camp_1]

A város északnyugati falain található Damaszkusz kapu Jeruzsálem óvárosának egyik fő bejárata. Minden bizonnyal lenyűgöző látni csodálatos két tornyával. Az 1537-ben épült jelenlegi kapu számos háborút és inváziót elviselt. Az ásatások azt mutatják, hogy egy kapu itt állt már Kr.E. 130-ban. Áthaladni rajta csodálatos élmény, és a sáncokon végigjárva nagyszerű kilátás nyílik fentről. Az Óváros előtt fekvő Olajfák hegyéről Jeruzsálemre nyílik kilátás. A domboldaláról hihetetlen kilátás nyílik a Templom-hegyre és a csillogó Szikla kupolára. A festői hely mellett történelmi és vallási hely is egyben; egy nagy zsidó temetőnek ad otthont, és számos templom is látható itt-ott, például a gyönyörű orosz ortodox templom.

A világ legrégebbi, folyamatosan használt temetőjét, az Olajfák hegyét mindenképpen érdemes megnézni, ha van ideje rá. Úgy gondolják, hogy a „Bánat útja” nevű utca az az utca volt, amelyen Jézus keresztre feszítése során járt, ez Jeruzsálem óvárosán halad át. Az Oroszlán kapujától indulva a zarándokok és a turisták egyaránt visszakövethetik Krisztus lépéseit, és a Szent Sír templomhoz kerülnek, ahol Jézust feltételezhetően keresztre feszítették. A Via Dolorosa-t kilenc állomás jelöli, amelyek útjának különböző részeit ábrázolják; magában a templomban van még öt. Minden pénteken van egy túra az útvonal mentén. Ha részt vesz ezen valóban azt fogja érezni, mintha visszament volna az időben évezredeket.