Jó ötlet ingatlanba fektetni?

Pénzügyi területen számtalanszor felbukkanó kérdés, hogy vajon megéri-e spórolt pénzünket, plusz jövedelmünket, vagy épp örökségünket ingatlanba fektetni, vagy szerencsésebb valamiféle állampapírba, vagy egyéb lekötésbe beleugrani inkább.

Ha befektetési céllal vásárolunk ingatlant, azaz szeretnénk, ha folyamatosan pénzt termelne nekünk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a bérbeadás a legritkább esetben passzív jövedelem. Ez persze nem feltétlen probléma, ám azt a tévhitet, hogy a lakáskiadás nem jár időbefektetéssel, azt jó már az elején tisztázni. Ahogy a tapasztalt befektetők szokták mondani, a legjobban akkor járunk, ha aránylag nagyban csináljuk és több lakást adunk ki párhuzamosan. Ilyenkor gyakorlatilag mellékállásként tekinthetünk erre, ami heti szinten is jó pár órát igénybe vesz átlagosan. A kiadással ugyanis nem csak adminisztratív teendők vannak, hanem sokszor az albérlők és az ingatlan felmerülő problémáit is nekünk kell megoldani.

Ez talán bagatell dolognak hangzik így elsőre, ám 5-10 lakás esetében egy húzósabb időszakban, amikor több helyen is felmerül valamilyen gond, bizony egész embert kívánó feladat. Ugyancsak számoljunk azzal, hogy ha valaki felmondja a szerződést, akkor új albérlőt kell keresni, ott kell lenni amikor megnézik a lakást az érdeklődők, sőt, sokszor fontos karbantartásokat, akár festést is intézni kell, mielőtt az új lakók elfoglalják az ingatlant. Ezzel együtt, ha van egy kis szerencsénk és megbízható albérlőink vannak, akkor okosan csinálva és a szerződésekkel megfelelően bebiztosítva magunkat jól jövedelmező üzlet lehet a lakáskiadás. Ha ekkora gondot nem vennénk a nyakunkba, akkor érdemes elgondolkodni a raktárhelyiség, vagy garázs vásárláson és bérbeadáson. Ezekkel ugyanis jóval kevesebb gond van – igaz a bevétel is alacsonyabb, ha négyzetméter áron nézzük -. Főképp azért, mert ezek az ingatlanok nem igazán igényelnek karbantartás, nagyon kevés dolog tud elromlani, és jószerivel tönkretehetetlenek, azaz állandó felügyeletet sem igényelnek. Alaposan fontoljuk meg tehát, hogy milyen típusú ingatlanba fektetjük a pénzünket, hisz azzal kötelező számolni, hogy mindegyikkel lesz tennivalónk menet közben is, csupán az a kérdés, hogy mennyi.