Karrier – szerencse vagy tervezés kérdése?

Előző cikkünkben felsoroltuk azokat a főbb pontokat, amik szükségesek ahhoz, hogy sikeres karriert építsünk. Ígéretünkhöz híven most részletesebben is foglalkozunk velük.

[wp_ad_camp_1]

  1. Karrier előzetes megtervezése – az első és legfontosabb pont

Összefügg a második ponttal, azaz a helyes önértékeléssel. Legyünk tisztában gyengeségeinkkel, hibáinkkal, de ugyanúgy előnyeinkkel, erősségeinkkel is. Ha ez a terület világos, gondoljuk végig hová szeretnénk eljutni, milyen pozíciót, munkahelyet, egzisztenciát szeretnénk a későbbiekben.
Írjuk fel, hogy az általunk kitűzött lépcsőfokokat hogyan, milyen fokozatokban tudjuk elérni (milyen szakmai háttérre, munkatapasztalatra van szükségünk a következő szinthez).
Ehhez a tervhez mindig tartsuk magunkat! Mivel nem néhány hónapról, hanem évekről van szó, feltétlenül vizsgáljuk újra időközönként (mondjuk évente), hogy az eltervezetthez képest hol állunk, mit kell még tennünk és ha szükséges, ne féljünk módosítani! Ugyanazon cél eléréséhez több út vezethet. (Pl. osztályvezető lehet úgy is valakiből, hogy egy cégen belül folyamatosan előléptetik, egyre nagyobb felelősségi körrel ruházzák fel, de úgy is, hogy több (határ)területről szerez tapasztalatot és ezáltal válik alkalmassá a vezetői pozícióra.)
Segíthetnek ebben a különböző állásajánlatok átolvasása, amikből kiderül, hogy adott területen egy konkrét pozícióra milyen elvárásokat kell teljesítenünk.
Mindig konkrét célokat tűzzünk magunk elé (pl 2-3 éven belül csoportvezetők szeretnénk lenni, aztán ezt követően 1-2 év múlva egy nagyobb, jobb nevű cégnél hasonló munkakörben elhelyezkedni). Fontos, hogy a kitűzött célok mellett határozzunk meg konkrét dátumokat, amiktől minimálisan később eltérhetünk ugyan (1-1,5 évvel), de sokkal többel nem érdemes (ki akar nyugdíj előtt két évvel felérni a csúcsra?). Időzítsünk úgy, hogy 30-35 éves korunk magasságában már „tűzközelben” legyünk. Ha előre szeretnénk lépni, nem érdemes egy helyen, egy pozícióban 4-5 évnél többet eltöltenünk. Ideális, ha két-három évente lépünk tovább – ha a helyzet úgy hozza, akár horizontálisan is, tehát egy másik hasonló pozícióba ahelyett, hogy feljebb kerülnénk. (Ha például hosszú évekig adminisztrátorok vagyunk, bekerülünk a skatulyába, ahonnan nagyon nehéz lesz kitörni. Ilyenkor ha nincs lehetőségünk továbblépni, jobban járunk, ha elmegyünk máshová, ahol mondjuk hasonló a munkakör, de mégis több felelősséggel, kibővült feladatokkal jár, így elkerüljük azt, hogy önéletrajzunk azt sugallja rólunk: állóvizek vagyunk, akik világéletükben adminisztrátorok lesznek.)

2. Önértékelés

Nagyon fontos! Objektíven fel kell tudnunk mérni, hogy reálisan milyen karriert tudunk felépíteni magunknak. Ismernünk kell önmagunkat ahhoz, hogy ne elérhetetlen célok után fussunk éveken keresztül. Merjük bevallani önmagunknak hibáinkat (pl. gyengébb nyelvismeret, nem megfelelő tárgyalástechnika, elégtelen stressztűrés)! Ez a lépés abban is segít nekünk, hogy belássuk, milyen területeken kell fejlődnünk, mi az, amin változtatni tudunk és mi az, amin nem.
Javasolt különféle speciális tesztek kitöltése (pl 360 fokos teljesítményértékelés). Ezek mind-mind segíteni fognak abban, hogy ne elérhetetlen célok megközelítésébe fektessük energiáink – és időnk – nagy részét.

A következő a kirakat efektus – erről bővebben következő írásunkban.
Forrás: Jooble