Fogyókúra kalciummal!

Kutatók állatokon végzett kísérletek során azt tapasztalták, hogy azok a diéták, melyeknek alacsony a kalóriatartalma, illetve mellette kalciumot is szed az illető – dupla olyan hatásosnak bizonyulnak. Véleményük szerint a kalcium gátolja azon hormonok hatását, melyek a zsír lerakódásáért felelősek.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik ilyen kutatás vezetője, Dr Michael Zemel a Tenessee Egyetem oktatója szerint – bármekkora kalória bevitel illetve fizikai aktivitás mellett – a bevitt kalcium segít abban, hogy a test ne raktározza a bevitt kalóriákat zsír formájában, hanem elégesse őket.

Elmondása szerint néhány éve figyelt fel erre a hatásra, amikor elhízott betegek vizsgálatát végezte. A betegek magas kalcium tartalmú diéta mellett sokkal több testzsírt adtak le, ugyanolyan mértékű kalória bevitel mellett.

Állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy az alacsony kalcium tartalmú diétával olyan hormonokat lehet stimulálni, melyek a kalciumot beviszik a zsírsejtekbe. Feltételezése szerint ezek a hormonok felelősek azért, hogy a kalcium elraktározódik a testen belül.  A magas kalcium tartalmú diéta ezzel ellentétes effektust eredményez: visszaszorítják a testtömeg gyarapodásért felelős hormonokat, így az állat nem hízik meg.

Tehát feltehetjük magunknak a kérdést: segít-e valóban a magas kalcium tartalmú diéta a fogyásban?

Utolsó kutatásaiban 5 csoportban vizsgált állatokat. Különböző kalóriatartalmú és kalciumbeviteli diétát alkalmaztak a csoportoknál. A kalciumot vagy táplálékkiegészítők segítségével kalciumkarbonát formában, vagy tejtermékekkel vitték be. Azok a csoportok, ahol alacsony volt a kalciumbevitel, keveset fogytak. Testtömegük kb. 11%-át. Azok a csoportok, amelyek magas kalcium és alacsony kalória tartalmú diétát kaptak leadták testtömegük mintegy 1/5ét és testzsírjuk 42%-át 6 hét alatt.

Az még nem tisztázott, hogy a tejtermékekkel bevitt kalcium miért stimulálja eredményesebben a zsírvesztést, mint a táplálékkiegészítőként adott kalciumkarbonát, amely egyébként ebben a formában az antacid tablettákban is megtalálható.

A klinikai vizsgálatok még folynak , körülbelül egy év múlva várhatóak az emberi vizsgálatok. De a tudósok már most figyelmeztetnek, nem szabad önmagában a kalciumot, mint fogyókúrás csodaszert kezelni. A kalcium beviteltől függetlenül a kalória ugyanúgy hizlal.