Kazáncsere teljeskörű ügyintézéssel

Hivatalos papírokat ki és hogyan intézi egy egyszerűsített kazáncsere során? A hivatalos papírokat személyesen magam intézem, körülbelül a beüzemelőkkel egyidőben érkezem én is. A tulajdonossal egy MVM-es formanyomtatványt töltünk ki, egy meghatalmazást, ami felhatalmaz arra, hogy a kazáncserét be tudjam jelenteni helyette, valamint egy szerelői nyilatkozatot is írunk, amit alá kell írnia a kivitelező cég ügyvezetőjének, a gázszerelőnek a garanciális kazán beüzemelőnek, valamint a kéményseprő ipari szakvélemény száma is rákerül és a tulajdonosnak is alá kell írnia.

Ami még kell egy egyszerűsített kazáncsere lejelentéséhez, az a kéményesektől egy engedély és egy hő-és áramlástechnikai méretezés, valamint a villanyszerelő által EPH-ba összekötött rendszerről egy EPH jegyzőkönyv és a mérési eredmények. Ezek a dokumentumok mellé, még hozzá kell csatolni a gázszerelői igazolványt, és az MVM kazáncsere e-mail címükre ezt az összes dokumentumot scannelve el kell küldeni.

Tervköteles engedélyezés során, milyen egyéb papírokra van még szükségünk?

Tervköteles kazáncsere során több egyéb dokumentumra is szükségünk lesz, az még attól is függ, hogy a méretlen oldalon történtek csak változások a gázvezetéken, vagy a mért oldalon is átalakításokat kellett végezni és még a gázóra is máshová került.

Hogyha csak a méretlen oldalon történtek változások, például meg kellett hosszabbítani a gázvezetéket, mert a gázkazán másik helységbe került, akkor tervezői MEO-ra lesz szükségünk. Amit megelőz a tervezési folyamat, dimenziók megadása, nyomvonal kijelölése és engedélyezése a szolgáltatónál, valamint a művektől gázóra le-fel szerelést kell igényelni, mivel a nyomáspróba a leszerelt gázóra csonkjánál történik. Sikeres nyomáspróba után a tervező készít egy nyomáspróbajegyzőkönyvet, valamint a vízoszlopos pumpának a kalibrálási tanúsítványára is szükség lesz.

Hogyha a méretlen oldalon is változást kell eszközölni, például a gázóra máshová kerül, hasonló  a procedúra, kivéve, hogy MEO-nál a művek is jelen van és sikeres nyomáspróba után, ők kötik a vezetéket élőre, azaz vissza a hálózatra.

Mindkét esetben, sokeres MEO-k után igényli vissza a gázórát a tervező, vagy a kivitelező cég.

Mennyi időbe telik az engedélyeztetés?

Társasházaknál a kéményseprő ipari engedélyt egy picit hosszabb idő megszerezni, körülbelül 1-2 hét, de természetesen ez idő alatt is élvezheti az új kondenzációs kazánja előnyeit, főleg az alacsony fogyasztását. Mivel előzetesen nyomáspróbát végzünk, hogy megállapítsuk a kémény tömörségét és a készülék biztonságos működését.

A gázszerelő kolléga habbal és gázszivárgás érzékelő készülékkel ellenőrzi a munkáját, hogy még véletlenül se szivárogjon a rendszer.

A villanyszerelő kollégánk is meggyőződik arról, hogy érintésvédelmi szempontból is jól működjön a kazán. Valamint ő készíti az EPH jegyzőkönyvet is és a methrel gépével az EPH méréseket is, hogy ne legyen probléma a rendszerrel.

A garanciális kazán beüzemelő is csak akkor hagy jóvá mindent, ha minden tökéletesen működik. Ő a füstgáz és levegő oldalon végez méréseket és elemzi ki az értékeket, hogy megfelelően működik-e a készülék. Valamint ő és a kivitelező érvényesíti az aláírásaikkal a garancialapot.