Kézírás vagy gépelés?

Az egyre inkább digitalizálódó világban a hagyományos kézírás egyre inkább visszaszorul. Bár az általános iskolában megtanulunk szépen, folyamatosan kézzel írni, a folyóírás tanítása egyes országokban már felesleges lehet. A kézzel történő írás tanításával kapcsolatban mára jelentős véleménykülönbségek jelentek meg szülők és pedagógusok között. A digitális világban ugyanis vannak, akik szerint idejétmúlt ez a tevékenység.

Az általános iskola első osztályában, kisgyermekként tanuljuk meg a ceruzafogást, a helyes vonalvezetést, a betűelemeket, tehát magát a folyóírást, amelyekből később kialakul saját, egyéni írásképünk. A kézírás azonban a mai, rohanó, digitális világban talán már időpocsékolásnak tűnhet. Hiszen mindaz, amit régebben kézzel írva, egybefüggő gyöngybetűkkel vetettünk papírra, ma pár pillanat alatt bepötyöghető egy billentyűzeten. Ráadásul mára már a legtöbb iskolában számítógépeken is tanulhatnak és dolgozhatnak a gyerekek. De milyen élettani különbségeket fedezhetünk fel akkor, ha gépelünk, vagy ha kézírást használva jegyezzük le a szükséges információkat? Melyik a jobb módszer? A gyorsaság vagy a hatékonyság számít?

Egy, a digitális eszközöket rutinosabban használó számára sokkal kevesebb energiát igényel, ha az elhangzott információkat begépeli. Elképzelhető, hogy viszonylag rövid idő alatt, akár szó szerint képes leírni az elhangzottakat. Ebben az esetben az agy lényegesen kevesebb munkát végez, nem a gondolkodási folyamatokon lesz a hangsúly. Az így lejegyzetelt információ kisebb eséllyel marad meg az agyunkban. Abban az esetben, ha az információ megőrzésére a kézírást választjuk, nagyobb munkára fogjuk az agyunkat. Ugyanis az írási sebesség jelentősen lassul a gépeléshez képest, agyunknak ezzel szemben szűrnie kell az elhangzottakat, és a lényeget kiemelve összegezzük a fontosabb dolgokat. Agyunk ebben az esetben sokkal tovább tárolja a fontosabb, lényegesebb tartalmakat. Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy bár a gépelés hatékonyabb, a kézírás révén tartósabb tudásanyagra tehetünk szert az órai jegyzetelés során.