Kihalnak a poszméhek az „éghajlati káosz” idején

A legfontosabb beporzók közé tartozó poszméhek bajban vannak. Ezek az állatok kiválóan alkalmasak a pollenterjesztésre és a vadon élő növények sokféle fajtájának megtermékenyítésére, valamint olyan kritikus mezőgazdasági növényekre is jó hatással vannak, mint a paradicsom, az áfonya és a  tök.

[wp_ad_camp_1]

Számuk sajnos egyre csökken. Egy új kutatás során arra jöttek rá, hogy a rovarok sokkal ritkábban fordulnak elő, mint régen; Észak-Amerikában csaknem 50 százalékkal kevésbé valószínű, hogy bárhol látnak poszméhet egy adott területen, mint 1974 előtt. Sőt, számos egyszeri-közönséges faj eltűnt sok olyan területről, ahol egyszer látták őket, és aztán ezeken a helyeken lokálisan kihaltak. Például a rozsdás foltos darázs, amely Ontarioban volt őshonos, már nem található meg egész Kanadában – az Egyesült Államokban is veszélyeztetett. Az ezen a héten a Science folyóiratban megjelent új cikkben a kutatók összetett modellezési eljárást alkalmaztak arra utalva, hogy kihalásukat nagyrészt az éghajlatváltozás okozza.

Pontosabban, a tudósok azt találták, hogy azokon a területeken, ahol az utóbbi időben melegebb lett az éghajlat, vagy ahol szélsőségesebb hőmérsékleti ingadozások tapasztalhatók, a poszméhek kevésbé gyakoriak. Európában 17 százalékkal kevesebb van belőlük, mint a 20. század elején. A tudósok 66 faj előfordulását vizsgálták a két kontinensen. A megközelítés azt sugallja, hogy az éghajlati káosz a darázsfajok csökkenésének elsődleges tényezője – mondja Peter Soroye, a tanulmányvezető, az otttawai egyetem doktorandusza. „Ezek a visszaesések ahhoz kapcsolódnak, hogy a fajokat olyan hőmérsékleten élnek, amelyet korábban nem kellett tolerálniuk” – mondja Soroye. Egy régióból való eltűnésük azt jelenti, hogy vagy máshová költöztek, vagy teljesen kihaltak.