Macskatartás a lakásban

A cicák a nap nagy részét alvással töltik, de amikor ébren vannak, ők is igénylik a figyelmet, bár jóval önállóbbak és önfejűbbek, mint a kutyák. Mielőtt vásárolunk vagy örökbefogadunk egy négylábú kis kedvencet, mérlegeljük, hogy tudunk-e napi szinten időt szakítani rá akár 12-16 éven keresztül?

Tegyük otthonunkat macskabiztossá, távolítsuk el a törékeny dísztárgyakat és minden olyat, ami veszélyt jelenthet macskánkra, miközben bebarangolja a lakást. Alakítsunk ki egy olyan helyet neki, ahol elbújhat, ha nyugalomra vágyik, lehet ez magasabban kialakított búvóhely, ahonnan beláthatja az egész helyiséget. Az alomtálcát olyan helyre tegyük, ahol a cica nyugodtan végezheti a dolgát, nem zavarják meg hirtelen zajok. A macskák szeretik a tisztaságot, azért rendszeresen takarítsuk az almot, naponta távolítsuk el a szennyezett részeket és hetente cseréljük ki a teljes almot. Ha szeretnénk elkerülni, hogy kedvencünk ízekre kaparja kedvenc bútoraink, akkor tegyünk neki kaparófát oda, ahol előszeretettel szokott pihenni és aludni.

Lakásban tartott állatok esetében az egyik legnagyobb kihívás, hogy fizikai aktivitásukat megőriztessük. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző macskajátékok, csörgő labdák, műegerek, amik segítségével kedvencünk kiélheti vadászösztöneit. Soha ne hagyjuk, hogy cicánk a kezünket tekintse prédának és arra vadásszon, mert ezzel akaratlanul is az emberrel szembeni agresszióra tanítjuk. A macskák szeretnek bámészkodni, szívesen nézegetnek ki az ablakon, ezért, ha tehetjük, alakítsunk ki neki egy kis kuckót az ablakpárkánon vagy tegyünk magasabb macskabútort az ablak közelébe. Érdemes cicánkat ivartalanítani, így elkerülhetjük fiú cicánál a területjelölgetést és a harcias viselkedést, lány cicánál pedig a felesleges szaporulatot.