Maine Coon – a négy mancson járó elegancia

Az állatbarátok leginkább két tábort erősítenek: vannak a kutya-pártiak, és vannak a macskások. Azonban bármelyik táborhoz is tartozzék az ember, nem lehet ellenkezni azzal a ténnyel, hogy egy kifejlett Maine Coon cica fenséges látványt nyújt küllemét és jellemét tekintve egyaránt. Ez a macskafajta különleges bundájával és arckifejezésével épp úgy tud kinézni, mint egy kicsinyített oroszlán.

Ez a cicafajta amerikai gyökerekkel bír, bár megjelenésére nézve nagyon hasonlít a norvég erdei macskafajtára. Amerikában tartja magát egy olyan legenda is, miszerint a Cooni ősei között macska és mosómedve is található. Ez természetesen már biológiai szempontból sem lehetséges. Az viszont már igen, hogy a Maine Coon cica – a legtöbb macskafajtával szemben – szereti a vizet. Kimondottan intelligens állatnak tartják, kisebb mutatványokat is meg lehet neki tanítani. Társaságkedvelő típus, így emberekkel, más állatokkal, gyerekekkel egyaránt jól kijön. Mindazonáltal, ez a macskafajta is igényli a privát szférát, szüksége van egy nyugodt helyre, kuckóra, ahová elvonulhat.

A Maine Coon cicákról azonban érdemes tudni, hogy szeretnek kommunikálni, egymással is, illetve az emberekkel is. Sokat nyávognak, bár egyes tenyésztők inkább úgy fogalmaznak, hogy ez nem is nyávogás, inkább egy dallamos, lágyabb „beszéd” részükről. A cicából sugárzó nemesség azonban magába foglalja a csínytevésre való hajlamot is – ezek a cicák lassan nőnek fel. Viszont érdemes felkészülni arra, hogy a Coonik tényleg vízimádók, így vizes vödröt nem biztonságos elöl hagyni, ha egy Maine Coon cicával lakik együtt az ember. Mivel ezek a macskák aktív, nagyobb testű állatok, ennek megfelelően szükséges odafigyelni a táplálásukra. A nagy energiaigény azonban gondos és válogatott tápanyagokat is jelent. A megfelelő mozgásmennyiség, az aktív társasági élet és a minőségi táplálkozás garancia lehet arra, hogy négylábú barátunk jó pár évig hűséges társ.