Megéri kiépíteni egy házimozi rendszert otthon?

A valódi moziélmény semmi mással össze nem hasonlítható, hiszen azon túl, hogy a film pontosan azon a monumentális vásznon kerül bemutatásra, amire a készítők is megálmodták, az egész sokkal inkább egy program, mintsem csupán egy egyszerű filmnézés.

A jegyvásárlás, a moziba történő eljutás, a büfé, a popcorn illata, a reklámok és persze az előzetesek mind-mind hozzátartoznak ehhez és egy olyan utánozhatatlan hangulatot teremtenek, ami felejthetetlenné teszi az egész élményt. Ám ez azzal is jár, hogy bizony egy-egy ilyen alkalom hosszú órákat elvesz az életünkből, ezért aztán egyre kevesebbszer tudunk rá időt szakítani, jellemzően jóval ritkábban, mint ahogy szeretnénk. Ráadásul ahogy idősödünk, úgy alakulnak át a mindennapjaink is, s míg fiatalon nem ritka a szabad délután, egy idő után már csak az esték maradnak meg – már amennyiben megmaradnak persze -. Ilyenkor aztán előbb nem utóbb felmerül a gondolat, hogy mi lenne, ha inkább otthon építenénk ki egy házimozi rendszert és lenne akár minden nap mozinap.

Igazság szerint manapság ez már – némi kompromisszumok árán persze – aránylag könnyedén megoldható. A mozi elsődleges varázsa a nagy vászonból fakad, minden más csak kellemes körítés. Ezért aztán a legfontosabb, hogy beszerezzünk egy megfelelő minőségű projektort, ami a lehető legnagyobb képátlót tudja. Ez amúgy egy nehéz lépés, mert óriási a kínálat és abból nem egyszerű kiválasztani a legoptimálisabb modellt, ám némi segítséggel ezt könnyedén orvosolhatjuk. Ha ez megvan, akkor félig-meddig már mozit is varázsoltunk a nappaliból, már csak egy jófajta hangrendszer kell és meg is vagyunk. Ha valódi prémium élményre vágyunk, akkor ahhoz egy külön szobára – vagy még inkább egy kisebbfajta teremre – lesz szükségünk, ahol a székek mellett a tökéletes sötétítést is könnyedén megoldhatjuk. Erre persze nincs mindenkinek lehetősége, hisz egy ekkora felesleges tér kevés házban áll rendelkezésre. Egy dolog azonban biztos: ha nem hajt minket a tökéletesség iránti vágy, akkor már egész baráti áron moziélményt varázsolhatunk otthonunkba és ha így teszünk, biztosan nem fogjuk megbánni.