Mekkora esküvőt szervezzünk?

Az ember életének vannak meghatározó pillanatai, amelyekre örökké emlékezni fog. Ilyen egy diplomamunka védés, egy feledhetetlen nyaralás, a gyermekünk megszületése, és bizony ilyen az esküvőnk napja is.

Sokan – na jó, főképp a lányok – már egész fiatal koruktól kezdve tervezgetik, hogy hogyan is fog kinézni a nagy nap, és pontos elképzelés él a fejükben nem csak a ruhát, de a díszeket, a zenét és minden egyéb apró részletet illetően is. Inspirálódni persze nem nehéz, elég, ha megnézünk pár tucat hollywoodi romantikus filmet és már körvonalazódnak is a gyönyörű templomi szertartás, no és persze az azt követő felejthetetlen lagzi részletei. Ahogy mondani szokás, a legtöbb esetben érdemes az apróságok eldöntését a menyasszonyra hagyni, hisz azért azt kimondhatjuk, hogy az esetek döntő többségében a lányok számára inkább meghatározó nap ez. Ugyanakkor a fő kérdésekben azért érdemes meghallgatni a vőlegényt is, még ha a végső döntés joga jó eséllyel úgysem az övé lesz.

Ezzel persze az égvilágon semmi baj nincs, hisz minden férfi azt szeretné, ha a jövendőbeli felesége jól érezné magát, és hogy az egész nap tökéletes legyen, ehhez pedig a legegyszerűbb út az, ha nagyjából minden úgy történik, ahogy azt az ara szeretné. Emiatt aztán ritkán van vita a díszítésről, vagy a zenekar kiválasztásáról, ahogy a menüsor sem veszekedés tárgya, ám annak eldöntése, hogy kiket hívunk meg a lagziba, általában a legnehezebb pontja az esküvőszervezésnek. Ez a kérdés ugyanis korántsem csupán udvariassági, hanem rengeteg mindent befolyásol. Nem csupán a költségeket – noha plusz harminc-ötven ember azt is drasztikusan képes megemelni -, hanem például a helyszínt is, hisz ha ragaszkodunk egy jó előre kinézett kis romantikus helyhez, lehet, hogy kötött az a szám, ahányan kényelmesen elférnek. Emiatt aztán ebben a témában rendkívül kompromisszum késznek kell lenni, és tényleg csak azokat szabad meghívni, akik közel állnak hozzánk. Egyrészt így a hangulat is sokkal meghittebb lesz, másrészt könnyebb levezényelni egy ötven-hatvan fős lagzit, mint egy kétszáz vendéggel bírót. A névsor összeállításakor tehát engedjük el, hogy mindenki ugyanannyi embert hívhat, és szorítkozzunk azokra, akiknek tényleg ott a helyük. Már csak azért is, mert ez az egyik legfontosabb nap az életünkben, így olyanokkal érdemes megosztani, akik maguk is a legfontosabbak számunkra.