Melyik napszakban menjünk edzeni?

Annak ellenére, hogy kétségkívül egy egyre gyorsuló, rohanó világban élünk, szerencsére az emberek többsége már jól tudja, hogy az egészségük egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás.

Ennek megfelelően még ha szűkös is a napirend, és rengeteg a tennivaló, valahogy akkor is beszorítjuk a sportot, persze hogy ez mekkora fejtörést okoz, az nagyban függ attól, hogy pontosan milyen mozgásformát végzünk rendszeresen. Akik a kardiózás mellett tették le a voksukat, azoknak alapvetően könnyebb dolguk van, hisz futni gyakorlatilag bármikor el lehet menni, de az uszodai nyitva tartástól függően ugyanez igaz például az úszásra is. Egész más a helyzet azonban, ha testépítésről van szó, és tekintve, hogy még mindig az egyik legnépszerűbb edzésforma, rengetegszer felmerül a kérdés, hogy melyik időpont a leginkább megfelelő az edzéshez.

Nos, az igazság az, hogy bizonyos szempontból ez mindenkinek az egyéni preferenciáin és beállítottságán múlik, ám vannak olyan ökölszabályok, amelyeket ettől függetlenül érdemes betartani. Hogy melyik napszakban tudunk igazán hatékony edzés munkát végezni, azt ki kell kísérletezni. Sokan esküsznek a kora reggeli időpontra, hisz ilyenkor frissen, energiával telten sokkal intenzívebb munkát tudnak végezni, ám kár lenne tagadni, hogy rengetegen vannak, akik nehezen kelnek és hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy egyáltalán működni tudjanak, nemhogy még edzenek is hajnalban. Számukra valószínűleg a késő délutáni időszak lesz a megfelelő. Ezzel szemben vannak, akik a késő esti időpontban hisznek, amikor már nyugodtan, senkitől sem zavartatva – és az egész napi hajtást maguk mögött tudva – lehet emelgetni a súlyokat. Azonban bármelyik napszakot is válasszuk, egy valamire mindig nagyon figyeljünk oda. Fáradtan ne végezzünk edzésmunkát, főleg ne olyat, ami megerőltető, mert ilyenkor ugrásszerűen megnő a sérülések kialakulásának a veszélye, hisz a testépítés teljes koncentrációt kíván az első perctől az utolsóig.