Mi a vitamin?

A vitamin a vita + amin szavak összetétele. A latin „vita”, azaz „vital” jelentése élet, ami utal szerepére. Az életfunkciókat szabályozza, nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez. Az „amin” szó a kutatások során elveszítette jelentőségét a vitamin meghatározásában. Kiderült, hogy a vitamin szerves vegyület, mely fontos az emberi szervezet számára, és melyet nem mindig képes előállítani saját maga.

[wp_ad_camp_1]

A vitamin gyerekeknek és felnőtteknek is létfontosságú; a szervi működésben, a vérkeringésben és a szellemi képességek terén is kiemelt jelentőséggel bír. Hiányából számos egészségügyi probléma eredeztethető. A biokémiai aktivitásuk szerint osztályozódnak, továbbá aszerint, hogy vízben vagy zsírban oldódnak-e fel. Jelenleg 13 a tudományosan elismert vitaminok száma. A kutatások javában tartanak, új eredmények várhatók. A változatos táplálkozás fedezi a vitaminszükségletet általában. Egyes helyzetekben azonban felmerülhet, hogy kevés a táplálék útján bevitt vitamin, mivel a főzött ételek veszítenek vitamintartalmukból. Hasonlóképpen az ásványi anyagok és nyomelemek is eltűnhetnek a szervezetből fegyelmezetlen étkezési kultúra során. A vitaminok pótlására nagy szükség van a nagyobb szellemi és fizikai megterheltségnél is. Külső forrásként gondolhatunk a kiegészítő tápanyagokra, melyek lenyelhető- vagy vízben oldódó tabletták, kapszulák, valamint krémek formájában kaphatók a gyógyszertárakban, Herbáriákban.

A vitaminok szerepe a testben az enzimek, hormonok hatáskifejtésének elősegítése. Antioxidánsként viselkednek, lekötik a szabadgyököket, ezzel megakadályozva a rákos sejtek kifejlődését. Csak pár éve ismerjük az antioxidáns hatás jelentőségét, ennek tudatában a vitaminok felhasználása is kulcskérdéssé vált az utóbbi időben, tehát különösképpen figyeljünk a megfelelő vitamin bevitelre is.