Miért élnek túl szinte mindent a csótányok?

A fosszilis bizonyítékok azt mutatják, hogy a csótányok több mint 300 millió éve léteznek, és ez az egyik legrégebbi rovarcsoport a Földön. Az egyik leggyakoribb is – talán azért, mert olyan régóta léteznek. Világszerte körülbelül 4600 csótányfaj él, és az Antarktisz kivételével minden kontinensen élnek.

Hosszú élettartamuk miatt az egyik legszívósabb állatcsoportnak számítanak. A CDC szerint ez az ellenálló képesség „a lakástulajdonosok legnehezebb feladatává teheti az irányítást, mivel sok időt és speciális tudást igényel”, a CDC szerint. A csótány sikere számos veleszületett tulajdonságnak tulajdonítható, többek között: Alkalmazkodóképesség: Ez egy hihetetlenül alkalmazkodó rovar, amely alkalmazkodott a föld és lakói változásaihoz e százmillió év alatt. Legutóbb nemcsak az emberekkel való élethez alkalmazkodva, hanem otthonunkat, üzleteinket és élelmiszereinket is sajátjukként használják.

Diéta: A csótányok szinte bármit megesznek. Előnyben részesítik az olyan táplálékforrásokat, mint a keményítők, édességek, zsírok és húskészítmények, de fogyasztanak sajtot, sört, bőrt, ragasztót, hajat, könyvkötésben lévő keményítőt, szárított bőrpelyheket vagy bomló szerves anyagokat (növényi vagy állati) is, sőt még a tapétákat és bélyegeket is, elsősorban a rajtuk lévő ragasztók miatt. Méret: Mivel a csótányok kicsik – különösen a német csótányok –, elrejtőzhetnek, és otthonuk lehet a legapróbb repedés is, vagy átnyomulhatnak ezeken, hogy hatalmas populációt építsenek a fal mögé. Megtalálhatóak hűtőszekrények, tűzhelyek alatt, konyhai szekrények fenekén, a szekrények hátulján, a lábazat és a padló vagy a szekrények közötti résekben, valamint a falakban. A képek mögött vagy az elektronikus berendezésekben is megtalálhatók. A csótányok a nappali órákat a sötét, félreeső helyeken töltik, majd éjszaka kimerészkednek élelmet és vizet keresni. Így a populációk nagy számra épülhetnek fel, mielőtt észrevennék őket.