Miért kell ugyanúgy kinéznie az önéletrajzának és a LinkedIn-profiljának?

Bár egyértelmű különbségek vannak az önéletrajz és a LinkedIn-profil között, azoknak (nagyrészt) ugyanúgy kell kinézniük. De miért? Mi történik, ha következetlenségek vannak az önéletrajzban és a LinkedIn-profilban? Mielőtt belevetnénk magunkat ebbe a fontos álláskeresési kérdésbe, először meg kell értenünk az önéletrajz és a LinkedIn profil célját.

Az álláskeresők számára az önéletrajz és a LinkedIn-profil célja nem az, hogy munkát szerezzen. Az a célja, hogy felkeltse a menedzserek és a toborzók figyelmét. Az önéletrajz és a LinkedIn-profil optimalizálása a kulcs ahhoz, hogy az álláspályázat a megfelelő emberek elé kerüljön. Önéletrajzát a megfelelő kulcsszavakkal kell optimalizálni, hogy túl tudjon lépni az ATS-en, és a LinkedIn -profilját úgy kell optimalizálni, hogy megjelenjen a keresési eredményekben, amikor egy munkaerő-felvételi menedzser vagy toborzó speciális készségekkel vagy tapasztalattal rendelkező szakembereket szeretne felvenni. Ha ezt a két dolgot megteszi, az álláspályázat a menedzser kezébe kerül. De ez nem elég; ki kell tűnnie a többi álláskeresővel szemben. A legjobb módja annak, hogy kiemelkedjen a szűrési folyamatban, ha számszerűsíti a munkatapasztalatát – mind az önéletrajzában, mind a LinkedIn-profiljában. De nem akar túl sok információt kiadni.

Éppen annyi információt szeretne belefoglalni önéletrajzába, hogy a munkaerő-felvételi vezetők és a toborzók azt mondhassák: „Ez a személy képzettnek tűnik. Megfelelő készségekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, valamint néhány lenyűgöző teljesítményt nyújtottak. De többet szeretnénk tudni. Hívjuk fel.”  Az önéletrajz és a LinkedIn-profil célja, hogy interjút készítsen Önnek. Az, hogy a munkáltatók visszahívják Önt. Most, hogy megértette az önéletrajz és a LinkedIn-profil célját, valószínűleg azon tűnődik, miért kell ugyanúgy kinéznie. A válasz egyszerű: a menedzserek és a toborzók felfigyelnek a munkatörténet következetlenségeire.