Miért kellene thai bazsalikommal főzni?

A télhez közeledve teljes mértékben ki kell használnunk a kedvenc friss gyógynövényünket: a bazsalikomot. A bazsalikom thai változatáról tudhat meg most többet.

[wp_ad_camp_1]

Mielőtt azok a zamatos illatú, élénkzöld levelekből álló csokrok egyre ritkábbak lennének a piacon, szinte mindenbe beledobjuk, amit készítünk: egyszerűen olívaolajjal és sóval díszített paradicsomsalátákba, kiadós zöldségpörköltekbe, de édes és fűszeres paprikához is tökéletes lesz, és akkor természetesen ott a pesto. Lila szárakkal, amelyek színe a növény növekedésével erősödik, a thai bazsalikom levelei szilárdabbak, mint az édes bazsalikomé, és vékony, hegyes alakja jobban hasonlít a mentára, mint olasz unokatestvérére. Íze markánsan különbözik az olasz édes bazsalikomtól: önmagában kóstolva az összetéveszthetetlen édesgyökér jegyek a legkiemelkedőbbek; összességében a thai bazsalikom merészebb és kissé pikánsabb, mint az édes fajta.

Ez egy sokoldalú gyógynövény, de igazi áldása az ánizs intenzitása, amelyet a kelet- és délkelet-ázsiai ételekhez biztosít a thaiföldi kókusztej currytől a tajvani csirkéig. Kipróbálta otthon ezeket az ételeket, de úgy érezte, hogy nincs bennük meg az a bizonyos friss csípősség? A thai bazsalikom megoldhatja ezt a problémát. Az interneten is megrendelheti ezt a típusú bazsalikomot, ha nem olyan helyen él, ahol termesztik. Az olasz édes bazsalikomhoz hasonlóan a friss thai bazsalikomlevélnek is élénk színűnek és nem száradnak túl jól, ezért szánjon időt friss verziók keresésére. A thai bazsalikom csodálatos nyersen fogyasztva, szeletelve és salátákhoz adva, mind a sima uborka-paradicsom salátához, vagy valami húsos ételhez hozzáadva, mint az északi thaiföldi rák. Szívós levelei különösen jól bírják a főzést – ízük könnyen beilleszkedik az ételbe, és a levelek nem fonnyadnak el annyira, mint az olasz édes bazsalikom esetében. Próbálja ki a thai bazsalikomot olyan párolt ételekben, mint a tajvani párolt padlizsán és a zöld curry.