Miért nem kel meg a kenyerem?

Mindannyian jártunk már úgy, hogy a kemencéből előkerült egy kenyér, amelyen órákig kínlódtunk, és sokkal kisebb lett, mint amire számítottunk. Ahelyett, hogy fenségesen magas, légies cipóvá emelkedett volna, lapos maradt. Ilyenkor azt kérdezheti, hogy mit rontott el?

A leggyakoribb probléma a recept be nem tartása. Ez nyilvánvalónak tűnik, de érdemes elgondolkodni rajta. Ha a kenyere folyamatosan emelkedik és szépen sül ki, mindenképpen kezdjen el kísérletezni. Addig azonban a megfelelő recept kiválasztása és annak pontos betartása létfontosságú. A megfelelő receptben az összetevőket tömegben, nem térfogatban kell feltüntetni. A liszt csészékben és unciában való mérése pontatlan, és mindenféle problémához vezethet a tészta kelesztése során. Ehelyett használjon olyan recepteket, amelyekben a mennyiségek grammban vannak megadva. Ez azt jelenti, hogy szüksége lesz egy digitális konyhai mérlegre. Ezek olcsók, és elengedhetetlenek. Még egy jó recept mellett is előfordulhat, hogy a kenyere nem kel meg. De ha tudja, hogy pontosan követte, könnyebben meghatározhatja, mi a probléma.

Az élesztő az, ami a kenyér kelesztésében segít. Ha a kenyere nem kel meg, győződjön meg róla, hogy az élesztő nem járt-e le. Az élesztő egy élő szervezet, így ha túl sokáig tartotta a hűtőszekrényben, egy része elpusztulhat, és nem kel meg eléggé. Ezért ellenőrizze a lejárati dátumot, és tárolja hűtőszekrényben vagy fagyasztóban. Ha lejárt a csomagoláson feltüntetett dátum, cserélje ki. Használja a receptje által javasolt típusú élesztőt (a száraz vagy az instant a legjobb). A száraz élesztőt meleg vízben kell feloldani, mielőtt a többi hozzávalóhoz adná. De ha a víz túl forró, tönkre teheti az élesztőt. Ha túl hideg, az élesztő nem aktiválódik. Hőmérővel győződjön meg arról, hogy a víz hőmérséklete 110-115 F körül van. Az instant élesztőt feloldódás nélkül összekeverheti a többi száraz hozzávalóval, de kissé tovább tarthat a felfuttatása.