Migrén, vagy fejfájás? Így különböztesd meg!

Ahogy sokan a rossz közérzetre, vagy egy nehezebb periódus miatt kialakult zaklatottabb lelkiállapotra rámondják, hogy az depresszió, úgy a keverednek a fogalmak, amikor a fejet érintő fájdalomról van szó.

A migrén ugyanis egy rendkívül gyakori betegség, ám az esetek nagy részében nem kerül diagnosztizálásra, egész egyszerűen azért, mert nagyon sűrűn előfordul, hogy az érintett egy egyszerű – ám de rendkívül fájdalmas – fejfájásnak tudja be azt, a gyakoriságára pedig könnyű magyarázatot találni, hisz mindig van valamilyen külső tényező, ami okozhatja, legyen az egy vizsga, egy stresszes projekt a munkában, vagy épp valamilyen időjárás változás. Sajnos azonban nagyon fontos lenne, hogy minden esetben kiderüljön, ha nem sima fejfájásról van szó, hanem migrénről, mert más és más kezelési módok lehetnek hatásosak, így a beteg életminősége nagyban javulhat, ha célzott terápiát kap.

A legfontosabb, hogy amennyiben gyakran tapasztalunk erős fájdalmat, mindenképpen keressük fel orvosunkat, hisz a pontos diagnózis megalkotása az ő feladata lesz. Azonban vannak olyan jelek és tünetek, amelyek alapján mi is erősen gyanakodhatunk arra, hogy migrénben szenvedünk. A sima fejfájás ugyanis ritkán elhúzódó, és az sem jellemző rá, hogy napjaink zömét megkeserítse, illetve a legtöbbször már a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatásosak ellene. Amennyiben viszont napokig tartó, hasogató fejfájásunk van, ami akár havonta többször is visszatér, fogjunk gyanút. Szinte biztos, hogy migrénről van szó, ha a fájdalmat kísérik egyéb tünetek, mint például a leggyakrabban előforduló túlérzékenység – akár hangra, fényre, vagy egyes szagokra -, vagy a hányás, de a folyamatos hányinger is ide tartozik. Ha ezeket tapasztaljuk, akkor ne habozzunk szakember segítségét kérni, hisz ma már létezik célzott gyógyszer a migrénre, amivel sokkal könnyebben átvészelhetjük ezeket a nehéz napokat.