Mikor érdemes Görögországba utazni?

Ha nyár, akkor nyaralás és amint vakációról van szó, a legtöbbünknek egy tengerparti pihenés lebeg a szemünk előtt. Horvátország mellett nem véletlenül az egyik legkedveltebb célpontja Görögország a hazai utazóknak, ám míg közvetlen szomszédjaink egy délelőtt leforgása alatt könnyedén megközelíthetők, addig a dél-európai ország már komolyabb előkészületeket igényel indulás előtt.

Természetesen Görögország is kényelmesen elérhető autóval, de ez még akkor is egy jó 10 órányi út, ha a határokon szerencsénk van. A főszezonban pedig erre nem nagyon érdemes építenünk, hiszen ilyenkor rengetegen érkeznek egy kis lubickolásra. Ugyanakkor azt a kérdést is tanácsos alaposan megvizsgálnunk, vajon tényleg azzal járunk-e a legjobban, ha a legmelegebb időszakban megyünk Görögországba. Míg ugyanis 10-20 évvel ezelőtt ez nagyjából 30 fokos hőmérsékletet jelentett, addig ma már nem ritka, hogy a hőmérő higanyszála tartósan 40 fok környékére kúszik fel, ez pedig már-már kellemetlen hőséget eredményez, amelyben még a fürdőzés sem nyújt kellő enyhülést.

Persze ha a célunk elsősorban az, hogy a tengerparton pihenjünk és az időnk nagy részében fürödjünk, akkor célszerű olyan időpontot választani, amikor a vízhőmérséklet már megfelelő. A késő tavaszi, kora nyári időszak ilyen szempontból nem biztos, hogy szerencsés, mert bár Görögország klímája már ekkor is kellemes, a tengernek jóval több időre van szüksége ahhoz, hogy felmelegedjen. Ellenben az ősz eleje kiváló választást jelenthet. Szeptemberben már ritkák a hőhullámok, ám a pancsoláshoz ilyenkor még minden körülmény adott. Persze az előfordulhat, hogy egy-egy esős napot kifogunk, ám ilyenkor a környék látnivalói biztosan kárpótolnak majd. Fontoljuk meg tehát alaposan, hogy mikor indulunk, mert könnyen lehet, hogy az utószezon minden szempontból bölcsebb választás lesz.