Milyen autót érdemes venni városi használatra?

Amikor elérkezik az a pont, hogy autóvásárlásra adjuk a fejünket, akkor két nagyon fontos dolgot kell tisztába tennünk – magunkban – annak érdekében, hogy hosszú évekig elégedettséggel használhassuk majd a járgányt.

Az egyik hogy mik az igényeink és milyen használatra keresünk gépjárművet. Persze az ideális az lenne, ha mindegyik autó egyformán tökéletes lenne autópályázásra, nagy távok megtételére, illetve városi araszolásra, ám igazán univerzális modellt nem nagyon fogunk találni. Ezért aztán őszintén át kell gondolni, hogy elsősorban mire is fogjuk használni majd. Ha főképp nagy távokat megyünk, akkor érdemes egy megbízható dízelt nézni, ám ha szinte soha nem lépjük át a városhatárt és az esetek döntő többségében csak lámpától lámpáig araszolunk, akkor nagyon meg kell fontolni, hogy melyik kocsi mellett tesszük le a voksunkat.

Itt pedig mindjárt el is érkeztük a másik dologig, amit jó alaposan körbe kell járni vásárlás előtt. Ez pedig a büdzsé, mert az, hogy mennyit költünk a négykerekűre, szintén behatárolja, hogy mely modellek közül mazsolázhatunk. Ha a vételárnak nincs jelentősége, akkor városi használatra nyugodtan válasszunk elektromos autót. Egyrészt óvjuk a közvetlen környezetünket, másrészt költséghatékony – kilométerre vetítve – közlekedni vele, harmadrészt pedig – és talán ez a legfontosabb -, ezeknek a konstrukcióknak nem árt ez a fokozott igénybevétel. A dízelautók ugyanis kimondottan nem szeretik a városi körülményeket, hogy gyakran el sem érik az üzemi hőfokot, már megérkeztünk a célpontunkhoz, és a rengeteg kigyorsítás is megviseli a motort, részecskeszűrőt. Sajnos ugyanez igaz sok modern benzinesre is, amelyek erősen hajlamosak kokszosodni, ha sosincsenek rendesen kipörgetve. Amennyiben a pénztárcánk szűkös, akkor mégis ez a jobb választás, ám hogy melyik benzines modell a legalkalmasabb hosszú távon városi használatra, arról érdemes kikérni egy hozzáértő autószerelő véleményét.