Milyen cumit válasszunk a gyereknek?

Noha leendő szülőként sokan elhatározzák, hogy márpedig ők nem fognak cumit adni a születendő csemetének, a valóság sokszor felülírja az előzetes terveket és pár álmatlan éjszaka után sokan mégiscsak beadják a derekukat.

Szerencsére önmagával a cumival alapvetően nincs gond, feltéve, ha nagyon alaposan körbejárjuk a témát, és biztos, hogy a kicsi mindig a számára legmegfelelőbb darabot kapja. Ehhez azonban igencsak körültekintőnek kell lennünk és korántsem elég, ha azzal nyugtatjuk magunkat, hogy egy ismert gyártó valamelyik drága termékét vettük meg, ez ugyanis még egyáltalán nem garancia arra, hogy a legjobbat választottuk. Cumi esetében ugyanis sokkal fontosabb tényezők vannak a névnél, vagy az árnál, elsősorban a megfelelő forma és anyaghasználat. Utóbbi esetében általában a gumi – egész pontosan a latex – és a szilikon közül választhatunk, és fontos tudnunk, hogy bár mindkettőnek megvan a maga előnye, bizony ugyanez igaz a hátrányokra is. A szilikon egy jóval tartósabb anyag, emiatt aztán elnyűhetetlenebb, ám érzésre sokkal kevésbé hat természetesnek, mint a latex, melyet a babák épp emiatt általában sokkal jobban szeretnek és könnyebben megszoknak.

Ugyanakkor latex cumi esetében nagyon kell figyelni az elhasználódásra, hisz nem csak a textúrája, de a szerkezete is károsodhat és ilyen esetben azonnali cserére van szükség. Azonban még ennél is fontosabb a forma, amely már rég szakított a múlt században megszokott hagyományos alakzatokkal és a babák szájának – fogazatának, szájpadlásának – megfelelő fejlődése az elsődleges prioritás. Ez pedig hihetetlenül fontos, mert a rosszul megválasztott eszköz később beszédfejlődési és fogászati problémákat okozhat, így mindenképpen válasszunk speciálisan tervezett, fogszabályzós cumit. A higiéniára pedig mindig ügyeljünk, mert a kicsik sokkal könnyebben szednek össze fertőzéseket. Bőven elég, ha leesés után leöblítjük – nem kell minden alkalommal fertőtleníteni -, ám óvakodjunk attól, hogy mi magunk nyaljuk le a cumit, mert rengeteg kórokozó kerülhet így a felületére.