Milyen épület energiaosztályok vannak?

Az energetikai besorolás az ingatlanok osztályozása AA++-tól JJ-ig. Minél jobb energetikai besorolással rendelkezik egy épület, annál kevesebb energia felhasználásra van szükség az épület üzemeltetéséhez.

Épület energiaosztályok AA++-tól JJ besorolásig terjednek. Az energiaosztályok százalékos értékeket takarnak. Az ABC sorrendben minél alacsonyabb energetikai értéket ér el egy épület, annál több energiát kell felhasználni üzemeltetésére. A szerkezetre vonatkozó épület energetikai követelmények nem változtak, azonban változás, hogy a 2022. június 30. utáni időpontban használatba vételi engedélyt kérő épületeknek legalább BB energetikai besorolást kell elérniük, az az közel nulla energiaigényűnek kell lenniük. Az engedélyért folyamodó épület akár jobb energetikai besorolással is rendelkezhet, rosszabbal viszont semmiképp. A BB energetikai besorolás egyik feltétele, hogy az ingatlan energia igényének fedezése során legalább huszonöt százalék megújuló energiát kell felhasználnia vagy az összesített energetikai jellemző százalékos értéke nem lehet magasabb hetvenötnél.

A BB energetikai osztály az ingatlanok több paraméterét is meghatározza. Például megszabja a hőszigetelések mértékét vagy a nyílászárók minőségét. A társasházi lakásokra csak akkor adható BB energetikai besorolás, ha a teljes épületre vonatkozóan is készült tanúsítvány, mely BB besorolású. Ha nem áll rendelkezésre az egész épületre vonatkozó energetikai tanúsítvány, akkor az ingatlan CC kategóriában marad. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a meglévő ingatlanokra nem vonatkozik semmiféle kötelezően elérendő energetikai besorolási szint. Bővebb információkért látogasson el az energetikai-tanusitvany-veszprem.hu weboldalra!