Az Orchidea gombás betegségeinek kezelése

Az orchideák gombás betegségei a pusztán kozmetikai betegségektől a potenciálisan végzetesekig terjednek. Szerencsére léteznek kezelések a legtöbb gombás fertőzés leküzdésére, és sok kezeléshez nincs szükség vegyszerek használatára. Ha azonban vegyszeres kezelést használ, ne felejtse el mindig követni a címkén található utasításokat.

Szinte minden orchideával kapcsolatos gombás probléma esetén a betegségek megelőzésének legjobb módja a megfelelő orchidea-kultúra és a növények megfelelő takarítása. Az antracnózis és a fitoftóra (más néven fekete rothadás vagy fekete folt) az orchideákat sújtó gyakori gombás betegség.  Az antracnózis általában azzal a problémával jár, hogy a levelek a hegyüktől az alap felé feketévé válnak. A Phytophthora gyakran sötét elváltozásként jelenik meg a leveleken, amelyek megnőnek és a gyökerek felé terjednek. Mindkét állapotot kezelheti szódabikarbónával, amelyet négy teáskanál/gallon víz arányban kevernek össze. Adjon hozzá két teáskanál finomított kertészeti olajat vagy rovarölő szappant is, hogy az oldat hozzátapadjon a levelekhez. Kéthetente vigye fel az oldatot az érintett területekre. Ha ez nem működik, próbálkozzon réz gombaölő szerrel.

A Botrytis kis sötét foltokként jelenik meg a virágon. A probléma súlyosbodásával a foltok nagyobbra nőnek, és rózsaszín széleket mutathatnak, végül micélium kinövésekké formálódnak. A levél alga nem gomba, de gombás betegségekhez vezethet, ezért védekezni kell. A botritisz kezelhető szódabikarbóna és kertészeti olaj oldatával vagy rovarirtó szappannal, a fent leírtak szerint. Mind a botritisz, mind a levélalgák leküzdhetők dimetil- és etil-benzil-ammóniummal. Sok szakember használ etil-benzil-ammóniumot tartalmazó termékeket megelőző spray-ként. Alkalmazza a kezelést hét-tíz naponként, a javasolt termékerősség egyharmadára vagy felére hígítva, vagy a termék használati utasítása szerint.