Mit lehet tenni a penész ellen?

Rendkívül bosszantó, amikor az ember azzal kénytelen szembesülni, hogy szeretett otthona falain megjelent a penész. Ez egy igazán gyakori probléma, sok lakó megtapasztalja a penész megjelenésének problémáját. Na, de mit lehet tenni a megelőzés érdekében és hogyan lehet védekezni, ha a penész már megjelent?

Penész ellen a tiszta lakásokban is kell védekezni, ugyanis általános tévhit, hogy a penész megjelenése az általános higiéniával van összefüggésben. A penész a tiszta lakásokban is megjelenik, ha a körülmények megfelelőek. Az otthonokban megjelenő penész a nedves, hűvös környezetet kedveli. Leginkább a régebbi, kevésbé jól szigetelt épületek esetében keletkeznek hőhidak, melynek eredményeként megjelenik a penész. A pára a hidegebb felületeken gyakran kicsapódik, ami tökéletes állapot a gombák megjelenéséhez. A penész egyrészt esztétikai problémát jelent, de ami még nagyobb probléma, hogy egészségkárosító hatással rendelkeznek. A penész telepekből a levegőbe kerülő rengeteg spóra allergiás reakciót vált ki, rosszabb esetben pedig légúti megbetegedések alakulhatnak ki. A penész kialakulásának megakadályozására az egyik legjobb módszer a levegő páratartalmának csökkentése.

Emellett az is sokat segít, ha csökkenti a hideg falfelületeket otthonában. Persze, ezt könnyű mondani, kivitelezni viszont annál nehezebb. A szellőztetés sokat segíthet, ezért érdemes ezt gyakran megtenni. Lehetőség szerint kerülni kell a szobában való teregetést, mert ezáltal rengeteg víz juttatható a levegőbe. Ha már kialakult a penész, akkor jó megoldás lehet a FIT penész- és algalemosó alkalmazása a fertőzött területeken. Ezenkívül már a festésnél lehet előre gondolni a védelemre, így érdemes FIT Prémium penészgátló falfestéket használni!