Milyen fényképezőgépet vegyünk?

Avagy a kérdés úgy is hangozhatna, hogy szükségünk van egyáltalán fényképezőgépre? Hisz míg tíz-húsz évvel ezelőtt nagyon nem volt más lehetőségünk megörökíteni a pillanatokat, addig ma már szinte minden zsebben ott lapul egy okostelefon, amelyek kamerarendszere egyre fejlettebb.

Ezáltal a kis kompakt digitális fényképezőgépek piaci részesedése jelentősen vissza is esett. Őszintén szólva ez teljességgel érthető, hisz a drágább telefon zokszó nélkül képesek hozni azt a minőséget, ami egy mezei felhasználó számára már bőven elfogadható, ráadásul nem csak fotózás terén, de akkor is, ha épp mozgóképpel örökítenénk meg valamit. Ráadásul, míg egy fényképezőgépet direkt magunkkal kell vinni pluszban, addig a telefon mindig nálunk van, ez pedig olyan előny, amit szinte lehetetlen behozni. Ennek tükrében bátran kijelenthető, hogy amennyiben a birtokunkban van egy közép (de főleg ha egy felső) kategóriás mobil, akkor mellé teljességgel felesleges egy belépőszintű kompakt fotómasina, mert jó eséllyel úgyis csak a fiókban porosodna.

Egészen más a helyzet azonban, ha valami sokkal jobb minőségre vágynánk és ebben az anyagiak nem gátolnak minket. Ha csak és kizárólag a tökéletes képminőséggel elégszünk meg, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy beszerzünk valami profi masinát. A jól bevált tükörreflexes gépek mellett mindenképpen érdemes megfontolni, hogy egy cserélhető objektíves kompakt gép (azaz egy MILC) nem felel-e meg jobban az elvárásainknak. Ezeket a masinákat ugyanis kimondottan fél professzionális felhasználásra tervezték, a tükrök elhagyásával és az aránylag parányi mérettel kényelmesen hurcolhatóak akár utazás, vagy túrázás közben is. Cserébe a képminőség sok esetben megközelíti, sőt, el is éri a hasonló árkategóriájú tükrös gépekét, mindezt úgy, hogy bőven elég, ha egy, maximum két objektívet viszünk magunkkal. Természetesen bármelyiket is válasszuk, ahhoz, hogy tökéletes fotókat – és videókat – készítsünk, rengeteg gyakorlásra és tapasztalatra lesz szükségünk, adott esetben pedig nagyban megkönnyíti a fejlődésünket, ha egy tanfolyamon megtanuljuk a fotózás alapjait.