Milyen számítógépet vegyünk grafikai munkához?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a számítógép – avagy laptop – vásárlóknak két nagy csoportja létezik. Az egyik ilyen azokból áll, akik bizonyos szempontok alapján választanak egy készre összeállított konfigurációt valamelyik üzletben és azt utána általános módon használják, kisebb-nagyobb megelégedésükre.

A másik csoport ezzel szemben specifikusan valamilyen célra szeretné megvenni a lehető legjobb teljesítményű masinát az általa rendelkezésre álló keretből. Vannak, aki azért vesznek PC-t, hogy azon játsszanak, – mert például a konzol számukra kényelmetlen megoldás -, aztán vannak, akik csak és kizárólag internetezésre, szövegszerkesztésre, azaz általános feladatokra keresnek gépet. Némi utánajárással és olvasással hamar bele jöhetünk a számítógép összerakásba és ha külön beszerzett perifériákból mi magunk építünk, akkor bizony 15-20 százalékot is megspórolhatunk a végösszegből.

Ennél is fontosabb azonban, hogy így pontosan azokból a részegységekből fog állni a számítógépünk, amit szeretnénk, és nem kell olyanra költenünk, aminek semmi hasznát nem vesszük, ellenben azokon a pontokon, ahol szükségünk van plusz teljesítményre, könnyedén erősíthetünk. Az egyik legnehezebb misszió az, amikor grafikai – képszerkesztő, illetve videó vágó, vagy renderelő – feladatra szeretnénk egy komoly munkaállomást magunknak. Ilyenkor ugyanis nem sok mindenen lehet spórolni, ám még így is érdemesebb a saját kezünkbe venni az összerakást. Ha ilyen célokkal állunk neki a vásárlásnak, akkor jó, ha tudjuk, hogy két dologból sosem lesz elég: tárhelyből és memóriából. Utóbbiból mindenképpen a lehető maximumot vegyük, míg a tárhely esetében több meghajtóban – és mindenképpen SSD-ben – gondolkodjunk. Ezután következhet a processzor és a videokártya kiválasztása, melyek esetében a határ a csillagos ég. Pontosan ennek köszönhetően azonban aránylag könnyű a dolgunk, hisz a maradék keret nagy részét úgyis erre fogjuk költeni, így csak arra kell figyelni, hogy a két periféria teljesítménye nagyjából egyensúlyban legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy inkább válasszunk mindkettőből középkategóriást, mintsem az egyikből a legerősebbet, hogy aztán a másik gyengesége visszafogja az egész gép teljesítményét.